Robot istilası

Güncelleme Tarihi:

Robot istilası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2017 21:15

Geliştirilen robotlar yaşlı bakıyor, çim biçiyor ve hatta balık bile tutabiliyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük tüketici elektroniği şovu CES (Consumer Electronics Show) hızlı başladı. Basın mensupları için özel toplantıların yapıldığı önceki gün, şirketler geliştirdikleri tüm yenilikleri tanıttı. En çok dikkat çeken ürün grubu ise robotlar oldu. Teknoloji devlerinden girişim şirketlerine kadar birçok firmanın geliştirdiği robot modelleri, insanların en yakın arkadaşları olmaya aday. İnsanların sözlerini dinleyerek cevap veren ve yardımına koşan modeller, birçok işi de yapıyor. Yaşlılara bakıyor, çimleri biçiyor, havaalanında yolculara rehberlik yapıyor ve hatta balık bile tutuyorlar. Samsung Türkiye’nin davetiyle katıldığımız CES fuarında tanıtılan tüm robot modellerini bir araya getirdik.

YAŞLILAR İÇİN GELİŞTİRİLDİ

CUTII adındaki robot, özellikle yardıma ihtiyaç duyabilecek kişilere yardımcı olmak için geliştirildi. Bunun da başında yaşlılar var. Sesli komutları dinleyen robot, bu komutlara göre yardım edebilecek diğer aile yakınları veya doktorlarıyla iletişime geçiyor. Model aynı zamanda internet üzerindeki içerikleri sesli olarak kullanıcılarına aktarıyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA MASAL ANLATIYOR

BOSCH’un geliştirdiği ‘Kuri’ adındaki robot, CES fuarının gözdelerinden biri oldu. Yarım metre boyunda ve altında bulunan tekerlekleriyle yürüyebilen Kuri, kamera ve 4 mikrofon sayesinde kullanıcıların komutlarını dinleyerek buna göre cevap verebiliyor. Wi-Fi, bluetooth gibi kablosuz teknolojilerle internete ve evlerdeki cihazlarda bağlanan robotun, gerçek zamanlı olarak tepki verebilmesi ise dikkat çeken özelliklerinden. Örneğin; çocuklara uyumadan önce masal anlatabiliyor. Kuri, şarjının azalması durumunda ise şarj noktasına kendisi gidiyor. Bu yıl satışa çıkması beklenen Kuri’nin satış fiyatı 699 dolar olacak.

EN YAKIN ARKADAŞ OLACAK

PANASONIC robot alanına ‘PICO’ ile giriş yaptı. Kullanıcıların en yakın arkadaşı olacağı iddiasıyla tanıtılan model yaklaşık 50 cm yüksekliğinde ve altında özel olarak tasarlanmış 4 adet tekerleği bulunuyor. Tasarım açısından bir yumurtaya benzeyen modelin üst kısmı açılıyor ve içerisinden bir projektör çıkıyor. Kullanıcıların istediği bilgileri hem sesli hem de görüntülü olarak duvara yansıtan PICO, insanlarla olan etkileşimini üst seviyeye çıkarıyor. Modelde 5 kızılötesi sensör, 8 megapiksellik bir kamera yer alırken, tam şarjla 6 saatlik kullanım sunuyor.

Haberin Devamı

ÇİM BİÇİYOR TEMİZLİK YAPIYOR

LG, farklı alanlardan kullanılmak üzere dört farklı robot modelini tanıttı. Evlerde kullanılmak üzere ‘Hub Robot’ adındaki model, evdeki diğer akıllı cihazlara bağlanıp, Amazon Alexa’nın ses tanıma teknolojisinden de faydalanabiliyor. Böylece klima ya da kurutma makinesini sadece sözlü komutlarla kullanmanızı sağlıyor. ‘Havalimanı Rehber Robotu’, yolculara akıllı bir bilgi asistanlığı sağlayıp, İngilizce, Çince, Japonca ve Korece olmak üzere dört dilde soruları yanıtlıyor. ‘Havalimanı Temizlik Robotu’ süper boyutlu bir robotik elektrik süpürgesi olarak görev yapıyor. Çim Biçme Robotu ise çimlerin doğru ve isabetli şekilde düzeltilmesini sağlıyor.

BALIK TUTUYOR

Haberin Devamı

CES’te ilgi çeken bir diğer robot modeli ‘Power Ray’ oldu. Balık tutmak için kullanılan model, suya bırakıldıktan sonra görüntü algılama teknolojisi sayesinde balıkları takip ederek, yemi adrese teslim ediyor ve balıkları neredeyse hiç kaçırmıyor. 40 metre uzaklığa kadar akıllı telefonlardan da kontrol edilebilen model, 30 metre derinliğe kadar dalabiliyor. Ayrıca Power Ray, balık tutma esnasında 4K kalitede video da çekebiliyor.

‘ÇARPIŞMAYAN’ OTOMOBİL

JAPON Toyota ‘Concept-i’ adını verdiği yeni konsept otomobilinin duyurusunu CES 2017’de gerçekleştirdi. Fütürist tasarımı ve aerodinamik şekliyle bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Concept-i, “Yui” isimli yapay zekâ asistanıyla bu hissiyatı biraz daha kuvvetlendiriyor. Toyota’dan yapılan açıklamada Yui’nin sürücüden bir şeyler öğrenecek ve onunla birlikte gelişecek biçimde tasarlandığına dikkat çekiliyor. Ancak Toyota bu teknolojiyi bir adım daha ileri götürmek istiyor. CES 2017’de konuşan Toyota Araştırma Enstitüsü CEO’su Dr. Gill Pratt, nihai hedefin ‘Yui’ ile yapay zeka sistemini kullanan, çarpışamayan bir otomobil geliştirmek olduğunu söyledi. Şirket, bununla birlikte trafik kazalarının sebep olduğu ölüm oranları azaltmak istediğini belirtti.

Haberin Devamı

EN HIZLI SÜRÜCÜSÜZ MODEL

TESLA’nın rakibi olarak karşımıza çıkan Çinli patrona sahip Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Faraday Future, CES’te merakla beklenen FF91 isimli otonom  (sürücüsüz otomobil) modelini tanıttı. Menzili ve hızıyla ön plana çıkan model, tam şarjla yaklaşık 608 km yol katediyor ve 0’dan 100 kilometre hıza 2.39 saniyede çıkabiliyor.  FF91 bu hızıyla hem Tesla’nın S P100D modelini hem de bir çok süper spor otomobili geride bırakıyor. Otonom teknolojileriyle donatılan FF91’in ön ve arka kısımlarında 10 adet kamera, 13 adet radar ve 12 adet ultrasonik sensör ile 3 boyutlu lazer tarayıcı bulunuyor. Bu teknolojik özellikler sayesinde araç ‘vale park’ moduyla kendi park yerini kendi bulup aracı sürücüsüz park edebiliyor. 2018 yılında piyasaya sunulması beklenen araçtan ilk etapta 300 adet üretilecek. 

Haberin Devamı

KENDİ ROBOTUNU YAP

ÜNLÜ oyuncak şirketi Lego, kullanıcıların kendi robotlarını yapabilmesini sağlayan bir ‘Boost’ adında yeni bir seri tanıttı. İçerisinde birçok motor ve mekanik parça bulunan seri ile farklı  fonksiyonda robot yaratılabiliyor. Daha çok çocuklara yönelik bir set olan Boost’un 2017 yılının ikinci yarısında satışa çıkması bekleniyor.

DİKKAT ÇEKEN ÜRÜNLER...

BÜKÜLEBİLİR BATARYA

PİL konusunda yaptığı çalışmalarla adından sık sık söz ettiren Panasonic, ilk bükülebilir batarya modelini tanıttı. Esnek bir yapıda olan ve ‘lityum-ion’ teknolojisine sahip ola bükülebilir batarya, özellikle giyilebilir teknolojilerde kullanılacak.

UÇAN HOPARLÖR

LG, geliştirdiği uçan hoparlör modeliyle fuarın en dikkat çeken ürünlerinden birine imza attı. ‘PJ9’ adındaki ürün, fütüristik tasarımıyla kablosuz olarak müzik aktaramı sağlıyor. İçinde bulunan güçlü elektromıknatıslar sayesinde havada asılı kalan model, bu sayede herhangi bir yüzeye temas etmiyor. 360 derecelik çok yönlü hoparlör, aynı zamanda bir subwoofer’ın derin bas etkisini kullanıcılara sunuyor. 10 saate kadar kullanım sunan model, bataryası azaldığında ise otomatik olarak aşağıya iniyor ve kablosuz olarak şarj olmaya başlıyor.

SESLİ ASİSTANA AMAZON DESTEĞİ

HER geçen gün seçenekleri artan sesle kontrol edilebilen akıllı ev asistanlarına Lenovo’dan da bir seçenek geldi. Lenovo Akıllı Asistan adındaki yeni ürünün rakiplerinden en büyük farklı bu alanda ilk olma özeliği taşıyan Amazon’un sesli asistanı Alexa’nın altyapısını kullanması. Model ile 360 derece ve 5 metreye kadar ses algılayabilen mikrofonlar sayesinde sadece birkaç kelime konuşarak internet araştırmalarınızı yapabilecek, müzik çalabilecek, liste ve takvimlerinizi oluşturabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!