RMK Marine ilk muharip gemisini kızağa koydu

Güncelleme Tarihi:

RMK Marine ilk muharip gemisini kızağa koydu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 15:17

RMK Marine tersanesinde yapılan özel sektörün yapmakta olduğu ilk ve en büyük muharip sahil güvenlik arama kurtarma gemisi 'Dost' kızağa koyuldu.

Haberin Devamı

 Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Savunma sanayi sektöründe artık önemli ve stratejik projelerle büyümenin, kalıcı ve güvenilir şekilde olmasının, ancak bu hedefleri kendine misyon edinmiş şirketlerle yakalanabileceğine inanıyorum” dedi.

Koç, RMK Marine tersanesinde yapılan sahil güvenlik arama kurtarma gemisi 'Dost”un kızağa konduğu törende yaptığı konuşmada, bu geminin, inşa ettikleri diğer geminlerden farklı olduğunu, özel sektörün yapmakta olduğu en büyük ve ilk muharip gemiyi kızağa koyduklarını söyledi.

Savunma sanayinin, Koç Topluluğu olarak üzerinde itina ile durdukları ve fevkalade önemsedikleri bir alan olduğunu dile getiren Koç, bu projelerin Türkiye'nin savunmasına olan katkısının kendilerini motive ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Koç, gemiyi Mayıs 2010'da denize indirmeyi ve 2011 sonunda da teslim etmeyi hedeflediklerini, RMK Marine'nin, Aselsan ve Fincantieri gibi yüklenicilerle bu hedefleri başarıyla gerçekleştireceğine inandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Türk savunma sanayi şirketlerinin cirosu bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüdü. Sektör 600 milyon dolar da ihracat gerçekleştirmiş. Bu rakamlarda hepimizi esas sevindiren TSK'nın savunma sistemleri ihracatının yüzde 44'ü yurt içi imkanlar ile karşılanmış. Savunma Sanayi Müsteşarlığının (SSM) ihracatımızı 1 milyar dolara, yurt içi kaynaklardan karşılama oranını da yüzde 50'ye çıkarmak gibi çok ciddi hedefleri olduğunu biliyoruz.

Bir yerde savunma sanayi, ülkemiz için teknolojik yetenek geliştirme aracıdır. Bu aşamada savunma sanayinde varlık gösteren şirketlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ve SSM'nin bu yaklaşımını karşılıksız bırakmayacak performansı göstermesi gerekmektedir. Savunma sanayi sektöründe artık önemli ve stratejik projelerle büyümenin kalıcı ve güvenilir şekilde olmasının, ancak bu hedefleri kendine misyon edinmiş şirketlerle yakalanabileceğine inanıyorum. Dinamik kararlı ve kurumsal yapımız ile hedefimiz, kendini devamlı yenilemek amacıyla yatırım yaparak uzmanlık ve teknolojiyi kendi içimizde biriktirip bunları projelere yansıtmak suretiyle savunma sanayinde önemli büyük projelere imza atmaktır.”

Haberin Devamı

Mustafa Koç, Otokar'ın 350 milyon avro ve 550 dönüm arazide son derece modern ve ileri bir teknolojiyi kullanır bir duruma geldiğini, RMK Marine'de de hedeflerinin benzeri bir büyümeyi yakalamak olduğunu, Altay Milli Tank Projesi ve SGAK gibi önemli projelerin adedini artırmak istediklerini söyledi.

Koç Holding Savunma Sanayi ve diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen de, törende yaptığı konuşmada, projenin 3 Mayıs 2008 tarihinde başlatıldığını hatırlatarak, 17 ay sonra “Dost” adlı ilk geminin kızağa konma aşamasına gelindiğini bildirdi.

Bu projede önem verilen iki ana konu bulunduğunu ifade eden Önen, bu iki konunun özel sektörün üstlendiği en büyük gemi olması ve savaş sistemleri ile koruma kontrol yazılımlarının milli olarak gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı.Önen, ilk gemiyi Mayıs ayında denize indireceklerini ve projenin ikinci gemisinin yapımına da başladıklarını belirterek, “Güven, Umut ve Yaşam” gemilerinin de 2012'de teslim edileceğini bildirdi.
“Hedefimiz diğer gemileri programından daha erken tarihte teslim etmek” diyen Önen, geçen 17 ay içinde 57 adet teknisyen ve mühendisin, büyük bir kısmı yurt dışında olmak üzere eğitim aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Önen, gemilerin tüm elektronik sistemlerinde, savaş sistemleri entegrasyonunda Aselsan ile çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaları yürütmek için Ankara ve İstanbul'da yerleşik bir ekip kurduklarını ifade etti.Daha büyük savaş gemisi ve dizaynını yapmayı hedeflediklerini dile getiren Önen, bu gemilerinin ihracatını gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

HEDEFİMİZ, ASKERİ GEMİ İHRACATIDIR

Önen, savunma sanayinde askeri araçlarda Otokar'ın ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Hedefimiz askeri gemi ihracatıdır” dedi.

Lojistik desteğin tersaneleri için çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Önen, “TSK ve SSM'nin son yıllarda gerçekleştirdiği projeler sayesinde savunma sanayimiz, yabancı ortak lisans altı üretimden, mühendislik ve tasarım ağırlıklı, kendi firmalarımızın yaptığı özgün dizaynlara kayıyor. Bu başlatılan önemli projeler 2010-2015 döneminde neticelerini verecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kudret Önen, tören sonrasında gazetecilerin soruları üzerine de, 4 tane sahil güvenlik arama kurtarma gemisi yapımını kapsayan muharip gemi projesinin ihale bedelinin 352,5 milyon avro olduğunu hatırlatarak, gemilerin 2011'den itibaren Savunma Bakanlığı'nın hizmetine sunulacağını kaydetti.

İki adet büyük çıkarma gemisini içeren LST Projesi ihalesine de teklif verdiklerini anımsatan Önen, şu anda tekliflerin Savunma Sanayi Müsteşarlığında değerlendirildiğini belirtti.

Önen, üç yıldır RMK Marine Tersanesini büyük askeri gemi ve mega yat yapacak hale getirmek için yatırım yaptıklarını ve buna ilişkin ana yatırımları tamamladıklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!