Rize-Erzurum arasını 4.4 km kısaltan Ovit Tüneli açıldı... 12 ay kesintisiz ticaret

Güncelleme Tarihi:

Rize-Erzurum arasını 4.4 km kısaltan Ovit Tüneli açıldı... 12 ay kesintisiz ticaret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 01:09

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında temelini attığı Rize’nin 138 yıllık rüyası olan Ovit Tüneli’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile yılın 6 ayı kapalı olan Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısaldı ve 12 ay boyunca kesintisiz ulaşım sağlanmış oldu. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tünel ile Karadeniz limanlarına ulaşım kısalacağı için bölgenin ticaret trafiği de artacak” dedi.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ovit Dağı’nın zorluğunu Rize ve Erzurum halkı gayet iyi biliriz. Kışın tüm uğraşlara rağmen aylarca buralar trafiğe kapalı mıydı? Bu tünelin 14 kilometre uzunluğu var. Ovit Geçidi herhangi bir tünel değil. Aynı zamanda bu geçit Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkasya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle stratejik bir öneme sahip. Türkiye’nin kuzey-güney ulaşım hattının başlangıç yerinde bulunan Ovit Geçidi’ni bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre tırmanıp sonra da 10 kilometre inerek geçmek mümkündü. Kendisi zaten zorlu olan bu güzergah kışın aşılmaz hale gelmişti. Bu projeye ilk başladığımızda bazıları ne diyordu hayal, burayı yapamazlar. Yaptık mı, bitirdik mi? Çünkü 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur, ama yapılamamıştır. Prensip olarak katılmadığım temel atma törenlerine burada katıldım. Çünkü bir inancım vardı bunu yapmamız gerekiyordu. Bugün bu sözümüzü gerçekleştirdik ve bu kış Ovit Tüneli hiç kapanmadı. 2012’de başladığımız Ovit Tüneli’ni sizlerin emrine sunuyoruz. Tünelin hizmete girmesiyle bu yıl nasıl ki hiçbir sıkıntı yaşamadıysak yol da 4 kilometre kısalıyor. Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak.”

Haberin Devamı

LAF OLA BERİ GELE YOK

Erdoğan, “Bu açılışı Türkiye’nin seçim arifesinde yapıyoruz. 24 Haziran’da seçim var. Ovit Tüneli’nin inşa hikâyesiyle ülkemizin kalkınma hikâyesi aynıdır. Bir yanda hayalleri gerçekleştirmek var. Bu birilerinin lafıyla olmaz icraatla olur. Laf ola beri gele yok, icraat, icraat, icraat. Birileri de çıkıyor bol bol atıyor, bol keseden atıyorlar. Ama biz 16 yıldır hamdolsun atmadık. Türkiye, 1950’lere kadar böyle geldi. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarının başlattıkları kalkınma hamlesi 1960’da tek parti dönemi artığı bir zihniyet tarafından kesilmişti. Kimdi onlar, CHP. Bunlar değil miydi Menderes’i idama götüren. Ondan sonra demokrasi diyorlar. Ne demokrasisi demokrasiyi de bunlar idam etti. Artık bunlar bu arzularına nail olamayacaklar. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdük. Ama beyefendiler bunu bile hazmedemedi.‘Cebinize bir şey girdi mi’ diyor. Ey zavallı aha işte cebine giren Ovit Tüneli. Bu senin cebine girmez seni kendi cebine sokar öyle bir büyüme bu” dedi.

Haberin Devamı

138 YIL ÖNCE GÜNDEME GELMİŞTİ

OSMANLI döneminde gündeme gelen Ovit Tüneli, 14.3 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun tüneli niteliğini taşıyor. Rize’nin İkizdere ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasında kışın çoğu zaman kapanan karayolunda ulaşımı sağlayacak. Projeyle, kasım ile nisan ayları arasında yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapanan İkizdere-İspir arasındaki 2600 rakımlı Ovit Dağı Geçidi, yılın tamamında trafiğe açık olacak. Ovit’in bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli ve bin 369 metre uzunluğunda çığ tüneli bulunuyor. Türkiye’nin 138 yıllık hayali olan Ovit Tüneli ilk olarak 1880 yılında Osmanlı’nın kalkınma çalışmalarında yer almış, yapımı yıllarca gündemden düşmemişti. Ovit Tüneli’nin temeli 13 Mayıs 2012’de atıldı. Tünel 22 Kasım 2017’de bölgedeki kar yağışı nedeniyle Ovit Geçidi’nin ulaşıma kapanmasının ardından tek tüpten ulaşıma açıldı. Ovit, geçtiğimiz nisanda da tüneldeki eksiklerin tamamlanması için ulaşıma kapatıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!