Rica üzerine bekletilen Zeid'in tablosu satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Rica üzerine bekletilen Zeidin tablosu satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2005 01:26

TMSF, Uzan, Balkaner, Demirel ve Aksoy ailelerinden haczedilen tablo ve antikaları satışa çıkarıyor. Önceki müzayedede Ürdün’de bulunan torunları tarafından sergilenmek için satıştan çekilen Fahr El Nissa Zeid’in tablosu da yeniden 90 bin YTL’yle alıcı arayacak.

GEÇEN yıl 400 tablo ve 100 antika satışı gerçekleştiren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan, Balkaner, Demirel ve Aksoy ailelerinden haczettiği diğer tablo ve antikaları da satışa çıkarıyor. TMSF’nin 12 Şubat’ta Antik Palace’da yapacağı müzayedede, batık bankacılardan haczettiği 426 kalemden oluşan tablo, hat, ferman ve antika eserin açık artırma yoluyla satışı gerçekleştirilecek. Satış listesinde yer alan eserler için toplam 4 milyon 929 bin 150 YTL muhammen bedel belirlendi. Açık artırmaya katılmak isteyenler 3 bin YTL tutarındaki yatırmaları gerekiyor.

DIŞİŞLERİ RİCA ETMİŞTİ:

Satışa çıkarılan tablolar arasında, Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir’in kız kardeşi, tiyatrocu Şirin Devrim ve ressam Nejad Devrim’in annesi olan Fahr El Nissa Zeid’in daha önce Dışişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine satıştan çekilen tablosu da yer alıyor. Resim sanatında soyut ve kendine özgü tarzda kompozisyonlar yaratan Zeyd’in tabloları ilk olarak torunları tarafından sergilenmek üzere toplatılmak istendi ve bu amaçla satışa çıkarılmadı. Ancak sergi için talep gelmeyince TMSF, Zeyd’in bir koleksiyonunu daha önce yapılan bir müzayede de İstanbul Modern’e satmıştı. Yeniden satışa çıkarılan Zeid’in soyut bir çalışması olan ve 90 bin YTL değer biçilen tablonun koleksiyonlara katılmak üzere çoğu koleksiyoner tarafından ilgi görmesi bekleniyor.

EN PAHALISI OSMAN HAMDİ:

Müzayedede çıkarılan eserlerden Osman Hamdi Bey’in "Rüstem Paşa Cami Önünde" isimli otoportresi, 950 bin YTL’yle en yüksek muhammen bedelli tablo olarak belirlendi. Esma-Ül Hüsna yazılı kitap ise 25 YTL ile müzayedenin en düşük muhammen bedelli eseri oldu.

BAŞKA NELER VAR:

TMSF tarafından el konulan eserlerin satılacağı müzayedede Türk Resim sanatının en büyük ustalarından Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Halil Paşa, Nazmi Ziya, Ahmet Ziya Akbulut, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hikmet Onat, Vecih Bereketoğlu, Diyarbakırlı Tahsin, Mehmet Ali Laga, Fikret Mualla, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Şefik Bursalı, İzzet Ziya, İbrahim Safi, Fausto Zonaro, Fabius Brest gibi ünlü Türk ve Oryantalist ressamlara ait tablolar bulunuyor. Ayrıca önde gelen çağdaş ressamlardan Orhan Peker, Nedim Günsur, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Adnan Varınca, Şükriye Dikmen, Avni Abraş, Fahrel Nissa Zeid’in tabloları da satışa sunulacak eserler arasında yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!