Revizyon piyasalara yaradı

Güncelleme Tarihi:

Revizyon piyasalara yaradı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 11:22

Hükümet cephesinden gelen revizyon haberleri ve ekonomik önlemlerin kısa süre sonra açıklanacak olması piyasanın moralini düzeltirken ilk tepki döviz piyasasında vadeli işlemlerin başlamasıyla verildi.

Haberin Devamı

Bütün bu iyimser gelişmelere karşın piyasa yine de temkini elden bırakmıyor. Ekonomik önlemlerin daha radikal olması istenirken TL'nin cazibesinin artırılması gerekliliği üzerinde duruluyor.

Güne böyle bir hava içinde başlayan döviz piyasasında fiyatlar düşüş yönündeki hareketini korudu. İstanbul serbest piyasada dolar 1 milyon 400 bin, mark 635 bin liradan açıldı.
Dolar, 1 milyon 345 bin liraya kadar düşerken mark da 600 bin liradan işlem görüyor. Ayaklı Borsa'da ise dolar 1 milyon 340 bin, mark 597 bin liradan işlem görüyor.

DÖVİZDE VADELİ İŞLEMLER BAŞLADI

İleri vadeli döviz işlemlerinin aktivite kazanması moralleri artırdı. Bu gelişme dövizin geleceğine yönelik fiyatınında bir anlamda netlik kazanması anlamına geliyor. Merkez Bankası nezdindeki vadeli TL/Döviz piyasasında ilk işlemler, 26 Temmuz ve 2 Ağustos valörlü olarak gerçekleşti. Piyasada işlemler, 1'er milyon dolar için, 26 Temmuz tarihli valörde 1 milyon 376 bin liradan, 2 Ağustos tarihli valörde de 1 milyon 392 bin liradan yapıldı.

Saruhan Doğan-Alternatifbank Ekonomisti
Döviz piyasalardaki sıkıntının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Vadeli işlemlerde bir haftalık da olsa dolarla ilgili fiyat oluştu. Bir yıla kadar bankaların kotasyon girdiği bir piyasamız vardı. Yolun çok başındayız.


Ayrıca ihraç tarihi 26 Temmuz olan 1 milyon 373 bin liradan dolar efektif talebi verilirken, piyasada henüz işlem gerçekleşmedi.

Bankacılık çevreleri, Merkez Bankası nezninde 1988 yılında kurulan vadeli TL/döviz piyasasını bankaların uzun zamandır kullanmadığını belirterek, bankaların bu piyasayı kullanmalarını olumlu bulduklarını kaydettiler.

Vadeli piyasada teklif vermelerinin bankaların kurlarda gelecekte fazla bir dalgalanma beklemediklerinin bir işareti olarak algılanması gerektiğini ifade eden yetkililer, bankaların bu piyasada kotasyon vermelerinin geleceğe yönelik düşüncelerinin olumluya dönmeye başladığının bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini bildirdiler

Haberin Devamı
Namık Aksel-YKB SGMK Yönetmeni
Vadeli işlemlerin bir hafta olması nedeniyle bize bir yön göstermiyor. Yine de piyasalar için olumlu bir gelişme. Panik alımlar duruldu ve satış ağırlıklı işlemler yapılıyor. Bu bir güven olayıydı. Piyasalara güven verme yolunda ilk adım atıldı. Bunun devamı bekleniyor. Kabinede geniş çaplı revizyon, bir takım teknik önlemler, vadenin daha cazip hala getirilmesi, verginin düşürülmesi bu önlemler arasında yer alabilir. Piyasalara hükümetin sahip çıktığı sinyalinin verilmiş olması önemliydi.


"Vadeli döviz/TL piyasasını dalgalı kur sisteminin bir sübabı" olarak niteleyen bir yetkili, Merkez Bankası'nın aylık olarak döviz satış ihale programını açıklamaya başlamasının da bankacıları rahatlatarak vadeli piyasanın çalışmasına olanak sağladığına dikkat çekti.

Bankacılık yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamalarda, yüksek seyreden döviz fiyatlarının düşürülmesinde vadeli döviz piyasasının önemli rol oynayabileceğini ifade etmişlerdi.

BONO FAİZLERİ YÜZDE 100'ÜN ALTINDA

Dövizdeki satışlar bono piyasasına da moral verdi. Bonoya gelen alımlar ile faizler yüzde 100'ün altına demir alttı.6 Mart 2002 vadeli, bugün valörlü bononun basit getirisi yüzde 84.00, bileşik getirisi ise yüzde 96.24'den günü tamamladı. Aynı bononun dünkü piyasa kapanışındaki bileşik getirisi yüzde 100.57 olmuştu. 6 Mart 2002 tarihli bononun bileşik faizi yarın valörlü işlemlerde yüzde 95 seviyelerine kadar geriledi.

BORSA YÜZDE 6.69 DEĞER KAZANDI

Hisse bazında hareketlerin önem kazandığı borsada zaman zaman gelen kar satışlarına karşın alıcılar daha baskın çıkıyor. Yeterli işlem hacmi olmaması bu gelişmenin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor.

Bankacılık hisselerinin önderliğinde yükselen borsa maksimum 9 bin 408 puanı denedi. İMKB Ulusal-100 endeksi 295 puanlık yükselişle birinci seansı 9 bin 401 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3.24 oranında değer kazandı.

Alımlar etkisini ikinci seansta da sürdürürken endeks 9 bin 400 puandaki direncini kolaylıkla aştı. İMKB Ulusal-100 endeksi 609 puanlık yükselişle günü 9 bin 715 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 6.69 oranında değer kazandı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!