Rekabete yerli otomobil ayarı

Güncelleme Tarihi:

Rekabete yerli otomobil ayarı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 15, 2012 11:55

Yılda bir milyonluk satışa doğru emin adımlarla yürüyen Türkiye otomotiv pazarında, yerli otomobilin devreye girmesiyle birlikte rekabet de daha yoğunlaşacak.

Haberin Devamı

GeçtiÄŸimiz 2 yılı rekorlarla kapatan otomotiv pazarı, yerli otomobil tartışmalarının iyice alevlendiÄŸi bu dönemde rekabetin en yoÄŸun yaÅŸandığı sektör haline geldi. 1 milyonluk iç pazara doÄŸru hızlı adımlarla ilerleyen otomotiv sektörü, yerli markasını çıkarmak için de gaza bastı. B veya C sınıfı sedan pazarına girmesi beklenen yerli otomobil, hem pazarı büyütme hem de cari açığı azaltma görevlerini yerine getirecek.  Â

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yaptığı açıklamalara göre B ya da C sınıfı sedan olması ve 4 yıl içerisinde 200 bin adet üretilmesi planlanan yerli otomobile ilişkin ilk somut adım Koç Grubu'ndan gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat ve TOFAŞ ortaklığı ile yeni bir modelin üretileceğini açıklamasıyla, yeni modelin B segmentinde olma ihtimali arttı.

Haberin Devamı

Sedan pazarı olarak tanımlanan Türkiye'de en çok otomobilin satıldığı segmente giriş yapacak olan yerli model, hem pazarı büyütme hem de kendi pazarını yaratma gibi bir misyona sahip olacak. Türkiye'de B ve C sınıfı sedan pazarı, yıllardır liderliği kaptırmayan modellere sahip bulunuyor.

Geçen yılın tamamında 71 bin 591 adet B sınıfı sedan otomobil satışı gerçekleştirildi. Bu sınıfta liderliği Renault, Symbol modeliyle aldı. Aynı zamanda Türkiye'de en fazla satılan otomobil olan Symbol, 37 bin 478 tüketici tarafından tercih edildi. Symbol'ü satışlarda 17 bin 499 adetle Hyundai Accent Era, 8 bin 946 adetle Fiat Albea Sole izledi.

C sınıfı sedan pazarında ise rekabet çok daha şiddetli hissediliyor. 2011 yılında C sınıfı sedan pazarı 151 bin 205'den kapandı. 33 bin 762 adet ile geçen yıl bu sınıfta liderliği Fiat Linea elde etti. 30 bin 287 adetlik satışla yakın takipteki model ise Renault Fluence oldu. 18 bin 505 adetle Toyota'nın Corolla modeli de bu iki modeli takip etti.

Geçen yıl 12 aylık toplam otomobil satış verileri segmentlere göre değerlendirildiğinde, en yüksek satış adetine yüzde 48 oranıyla C segmenti ve hemen ardından yine yüzde 35 pay ile B segmenti ulaştı. Bu segmentlerin ardından yüzde 13 pay ile D segmenti yer aldı.
Geçen yıl ocak ayında B ve C segmentindeki satışların dengeli dağıldığını görülürken, bu yılın ocak ayında ise B segmentinin yüzde 32'ye gerilediği, C'nin ise 42'den 53'e çıktığı görülüyor. B segmentinden bir miktar C segmentine ocak ayında kayış olduğunu gözlemleniyor.

26 BÄ°N LÄ°RADAN BAÅžLIYOR

B sınıfı sedan otomobillerin fiyatları 26 bin lira seviyesinden başlıyor. Bu sınıfın en çok satan aracı olan Renault Symbol'un satış fiyatı ise donanım ve motor seçeneğine göre 27 bin 550 ile 39 bin 250 lira arasında değişiyor. İkinci sıradaki Hyundai Accent Era'nın fiyat aralığı ise 29 bin 600 ile 35 bin 100 lira olarak belirlenmiş durumda.

Haberin Devamı

Üçüncü sıradaki Fiat Albea Sole ise aynı zamanda bu sınıfın en uygun otomobili. Fiyat aralığı ise 26 bin 330 ile 34 bin 490 lira arasında bulunuyor.

Yerli aracın bu sınıfta yer alması durumunda ciddi bir fiyat rekabeti oluşacak. Yapılan tüm açıklamaların ortak noktasında yerli otomobilin 20-25 bin lira aralığında satılması öne çıkıyor. Hatta verilecek teşvikle bu fiyatın 20 bin liranın altına inmesi bile gündemde olacak.
Böyle bir durumda diğer modellerin rekabet edebilme şansı agresif satış politikalarına yönelmeleriyle doğru orantılı olarak gerçekleşecek.
Yerli otomobilin C sınıfı sedan segmentinde yer alması durumunda ise rekabetin boyutu oldukça değişecek.

Haberin Devamı

Bu sınıfın en fazla satan otomobili olan Fiat Linea, 32 bin 190 lira ile 43 bin 240 lira aralığında satılıyor. İkinci sıradaki Renault Fluence'nin ve ardından Toyota Corolla geliyor. Bu araçlardan Fluence'nin satış fiyatı 45 bin 600 ile 63 bin 850, Corolla'nın ise 41 bin 900 ile 63 bin 300 lira arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!