Rekabet Kurumu'nu kimse etkileyemez

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurumunu kimse etkileyemez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rekabet ile ilgili kararların uzun ve titiz bir çalışma süreci sonucu alındığını söyleyen Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın, Kurum'un bugüne kadar aldığı kararlarda hiçbir gücün doğrudan veya dolaylı etkisinin bulunmadığını söyledi.

Rekabet Kurumu'nun bugüne kadar aldığı kararlarda hiçbir gücün doğrudan veya dolaylı etkisi bulunmadığını söyleyen Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın, Kurul kararlarının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun gereği, uzun bir süreci ve titiz bir çalışmayı gerektirdiğini belirtti.

Rekabet Kurumu tarafından ilki gerçekleştirilen Uluslararası Rekabet Sempozyumu'nun açılışında konuşan Ayaydın, şöyle devam etti:

‘‘Verdiğimiz kararlar doğal olarak ilgili tüm tarafları tatmin etmeyebilir. Kararlarımız aleyhine yargı yolu açıktır. Ancak bir hususta herkesin emin olmasını istiyorum. Bugüne kadar verdiğimiz kararların herhangi birinde, hiçbir gücün doğrudan ya da dolaylı etkisi yoktur. Bunu tüm kamuoyu yakınen bilmektedir. Bundan böyle de Kurum aynı kararlılık ve hukuka bağlılıkla yoluna devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.’’

Rekabet Kurumu'nun teşkilatını oluşturduğu 4 Kasım 1997 tarihinden bu yana kuruma toplam 367 başvuru yapıldığını anlatan Ayaydın, ‘‘Bunların 200 tanesi muafiyet ve menfi tespit başvurusu olup, büyük çoğunluğu 6 ay içerisinde yapılması gereken başvurulardır ve halen incelemeleri sürmektedir’’ dedi. Birleşme ve devralma için kuruma yapılan 61 başvurudan 54'üne, 5'i koşullu olmak üzere izin verildiğini, 7'sinin ise ön incelemesinin sürdüğünü belirten Ayaydın, İstanbul ekmek piyasası ile özel okullar piyasası ile birlikte 10 soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

AB TEMASLARI

Rekabet Kurumu'nun uluslararası ilişkilere de büyük önem verdiğini vurgulayan Ayaydın, ‘‘Bu çerçevede AB Topluluk Komisyonu ile özellikle 4 No'lu Genel Müdürlük ile yakın temasları olduğunu belirtti. OECD ve Dünya Ticaret Örgütü başta olmak üzere uluslarararası kuruluşlarla da bu konuda ortak çalışmalar içinde olduklarını belirten Ayaydın, ‘‘Rekabet’’ kavramını uluslararası boyutlara taşımak ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla böyle bir sempozyum düzenlediklerini söyledi. Ayaydın ayrıca, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, Japonya, Rusya, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Bulgaristan gibi ülkelerle kurumsal düzeyde doğrudan temas kurduklarını söyledi.

Katılımın oldukça yüksek olduğu toplantıyı, Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da izledi.

Mesut Yılmaz: Türk girişimcileri küreselleşmeyi anladı

Uluslararası Rekabet Sempozyumu'nun açılışında konuşan Başbakan Mesut Yılmaz, Türk girişimcilere övgü yağdırdı. Yılmaz, geçtiğimiz 15 yıl içinde Türk müteşebbisinin, önündeki engellerin ortadan kaldırılmasıyla mal ve hizmet üretiminde dünya standartlarını yakaladığını söyledi. ‘‘Bugün beş kıtada 135 ülkeye mal satan Türk müteşebbisleri, Türkiye'de küreselleşme olgusunu en iyi anlayan ve gereklerini yerine getiren kesimdir’’ diyen Yılmaz, önümüzdeki 10 yıl içinde rekabet çerçevesinde dünyanın zorlu bir mücadeleye sahne olacağına işaret etti. Yılmaz, Türkiye'nin de bu mücadeleye hazırlıklı girmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda, kaliteyi yükselten rekabetin malın fiyatını da düşürdüğüne işaret eden Yılmaz, ‘‘Tüketiciye ucuz mal ve hizmet sunmanın yolu rekabettir’’ dedi. Ülke içinde rekabet koşullarının sağlanmasının, Türkiye'nin dış dünyada rekabet gücünü de arttıracağını belirten Yılmaz, en güçlü ekonomilerin, en eski rekabet kanun ve kurumlarına sahip ülkeler olduğunu kaydetti. Rekabete ilişkin düzenlemelerin piyasaya müdahale değil, hür teşebbüsün önündeki engelleri kaldıran düzenlemeler olduğunu vurgulayan Yılmaz, burada devlete düşenin, rekabet kurallarını koyarak dürüst rekabet koşullarını yaratmak olduğunu söyledi.

Yalım Erez: Rekabet'te saygınlığa ulaştık

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Türkiye Rekabet Kurumu'nun 11 ay gibi kısa bir sürede hem karara bağladığı dosya sayısıyla, hem de Kurum'a özerklik veren kanunun 20. maddesinin hayata geçirilmesiyle her türlü takdiri hakettiğini söyledi. Erez, 5 Kasım 1997 tarihinde Rekabet Kurumu'nun kurulduğunu ve bir yıldan kısa bir sürede kurumun çok yol kateddiğini söyledi. Erez, ‘‘Artık Türkiye olarak iyi bir rekabet kanununa sahip olmakla değil, aynı zamanda bu kanunu uygulayan bağımsız, saygın, çağdaş bir rekabet yönetimine sahip olmakla da övünebiliriz’’ dedi. Erez, Rekabet Kurumu'nun 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un uygulanmasından da sorumlu bir organ olduğunu vurgulayarak, aynı kanunun 20. maddesinde Kurum'un görevini yaparken bağımsız olacağı, hiçbir organ, makam, merci ve kişiden emir almayacağının hüküm altına alındığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!