Reel sektöre tam destek

Güncelleme Tarihi:

Reel sektöre tam destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 01:19

Reel sektörün ve KOBİ’lerin Türk piyasalarında yaşanan spekülatif atağı en az hasarla atlatmaları için kollar sıvandı. Sanayi Bakanlığı 16 maddelik destek paketi açıklarken, Bankalar Birliği bankalara kredi kanallarının açık tutulması için tavsiye kararları aldı. TİM ise kaynaklarını Eximbank’ın kullanımına açtı.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi ve KOBİ’lere destek için 16 maddelik paket açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı pakette, KOSGEB alacaklarının ertelenmesi, 30 milyar dolarlılık yerlileştirme yapılması, AR-GE desteklerine kur düzenlemesi yapılması da bulunuyor. İşte 16 maddelik paket:

1-Yerlileştirme programı: Minimum 30 Milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmaları başlatılacak.

2-Yerli ürünlere fiyat avantajı: Orta ve yüksek teknoloji ürün grupları için kamu ihalelerinde yerli ürünlere yüzde 15 zorunlu fiyat avantajı tebliğinin etkin uygulanması için takip mekanizması oluşturulacak.

3-Sanayi İşbirliği Projeleri: Sanayi İşbirliği Projelerinin yaygın ve etkin bir şekilde uygulanması için destek ve takip mekanizması gelecek.

Haberin Devamı

4-Haksız rekabetin önüne geçilmesi: İthal sanayi ürünlerinin denetimi özenle gerçekleştirecek, yerli üreticinin haksız rekabete maruz kalması önlenecek.

5-OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi: Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapacaklar için bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının kapsamı genişletilecek.

6-Teşvik belgeli yatırımcılara arazi tahsisi: Yatırım teşvik belgesi almış firmaların yatırım yeri bulma süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla protokolla hızlanacak.

7-Yerel potansiyelin harekete geçirilmesi: Kalkınma Ajansları üzerinden yaklaşık 1500 projeye 500 milyon TL destek sağlanacak.

8-Teknoloji Geliştirme Bölgelerine yeni destekler: Yıl sonuna kadar, Teknoloji Geliştirme Bölgelerine 100 Milyon TL destek verilecek.

9-Reel sektörün rekabet ve yenilikçilik kabiliyetinin artırılması: AB fonları desteği ile yürütülen Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı kapsamında, yaratıcı sektörler ve girişimcilik alanlarında 60 milyon Euro’luk fon yatırımcılara sunulacak.

10- Ar-Ge desteğine kur farkı düzenlemesi: Ar-Ge Başlangıç Destek Programında yer alan 500 bin TL proje bütçesi üst sınırı 600 bin TL’ye, TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği programında proje destek üst sınırı 200 bin TL’ye çıkacak. Kur farkı dolayısıyla oluşacak maliyet artışlarına destek olunacak.

Haberin Devamı

11- Ar-Ge’nin ticari ürüne dönüşmesi: Ar-Ge sonucunda çıkan ürünlerin üretim ve ihracatını destek için 50 Milyon TL üretim yatırım desteği sağlanacak.

12- Temel bilimler mezunlarına istihdam desteği: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge’de istihdam edilen temel bilimler mezunlarına aylık brüt asgari ücret tutarında verilecek destekle firmalara 15 Milyon TL aktarılacak.

13- KOSGEB alacaklarının ertelenmesi ve KOBİ’lere ihracat desteği: KOSGEB’in geri ödemeli destekler kapsamında KOBİ’lerden 2018’de tahsil etmesi gereken alacaklar 2019’a ertelenecek. KOBİ’lerin uluslararası pazara açılması için işletme başına 300.000 TL’ye kadar destek verilecek.

Haberin Devamı

14- Yatırım teşvik belgesi başvuru ücretlerinin kaldırılması: Bürokratik yükü hafifletmek amacıyla yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti kaldırılıyor.

15- TSE teşvikleri: Türk Standardları Enstitüsü tarafından verilen belgelerin ücretlerinde yüzde 25 indirim yapılacak. İhracat uygunluk değerlendirme ve belgelendirme hizmet ücretlerinde de yüzde 25 indirim olacak. TSE alacakları yeniden yapılandırılacak.

16- Patent, marka, tasarım başvuru:  Türk Patent ve Marka Kurumu’nun patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretleri yüzde 25 indirilecek, alacaklar yapılandırılacak. 

 

KREDİ KANALLARI AÇIK TUTULACAK

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri bankalara tavsiye ettiğini ve buna göre kredi kanallarının açık tutulmaya devam edileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

TBB’nin tavsiye kararları ile ilgili olarak, bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ülkemize karşı başlatılan ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomimizi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlattığımız politikalarımızı sürdürürken, kurdaki yükseliş sonrası bankalarımızı ve reel sektörümüzü rahatlatmak için devreye aldığımız aksiyon planımızı uygulamaya devam ediyoruz” denildi.

TBB ile belirlenen ve her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyet esasına dayalı nitelenen tedbirler şu şekilde sıralandı:

- Kredi kanalları açık tutulmaya devam edecek.

- Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek.

Haberin Devamı

- Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak.

- Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek.

- 8 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeni ile oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecek; bu uygulama ile firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.

KOBİ’LERE YENİ PAKET HAZIRLIĞI

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, piyasalarda istikrarın sağlanması yanında ekonomik faaliyetin sağlıklı olarak sürdürülmesinin desteklenmesini için ilave ek önlemler alındığı belirtilerek, “Bu kapsamda, KOBİ’lerimizin finansmanı amacıyla, TOBB ve çatısı altındaki odaların işbirliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla, tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığı bilinmektedir. Yakın bir zaman içinde başlaması beklenen uygulama hakkında detaylı açıklama ilgili taraflarca kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!