Reel kesimin güveni azaldı

Güncelleme Tarihi:

Reel kesimin güveni azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 18:18

Merkez Bankası Reel kesim Güven Endeksi (MBRKGE) temmuzda bir önceki aya göre 2.3 puan azaldı. Güven endeksi geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 2.1 oranında artarak 102.1 değerini aldı.

Merkez Bankası özel sektör imalat sanayi işyerlerinde yaptığı iktisadi yönelim anketinin sonuçlarını ve ankete verilen bazı yanıtlardan oluşturduğu güven endeksinin sonuçlarını açıkladı. Mayısta 103.5'e geriledikten sonra haziranda toparlanarak 104.4 olan reel kesim güven endeksi temmuzda yeniden sert bir düşüşle 102.1'e indi.

Temmuzda endeksi belirgin olarak azaltan toplam sipariş ve mamul mal stok miktarı eğilimleriyle ihracat imkanları beklentisini oldu. Bunları iç pazara satılan mal hacmi eğilimiyle toplam istihdam beklentisi izledi. Öte yandan, genel gidişat konusundaki görüşler ve üretim hacmiyle yatırım harcaması beklentileri endeksi olumlu yönde etkileyen kalemler oldu. Genel olarak, mevsimselliğin de endeksi olumsuz yönde bir miktar etkilediği dikkat çekiyor.

Geçen yıl temmuz ayına göre ise genel gidişat konusundaki görüşler, toplam istihdam beklentisindeki azalışlar ve mamul mal stoklarındaki artış endeksi azaltıcı yönde etkiledi. Diğer yandan ihracat imkanları beklentisiyle toplam sipariş, iç pazara satılan mal hacmi ve hammadde stok eğilimlerindeki belirgin artışlar endeksi olumlu yönde etkileyen faktörler oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!