Reel kesimin güveni artmaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Reel kesimin güveni artmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 12:42

Reel kesimin marttan temmuz ayına kadar sürekli düşüş eğiliminde bulunan güveni ağustosta, iç pazara satılan mal hacmi, genel gidişat, üretim hacmi ve ihracat beklentilerindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle yeniden artmaya başladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, Özel sektör imalat sanayi işyerlerinde yaptığı iktisadi yönelim anketi ve bu anket kapsamıdaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu reel kesim güven endeksi (MBRKGE) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre temmuzda, "ne güven ne de güvensizlik" anlamını taşıyan 100 endeks değerine kadar gerileyen endeks ağustosta yeniden 101.2’ye yükseldi.

Temmuz ayına göre, endeksi yatırım harcaması ve toplam istihdam beklentilerindeki kötüleşmenin olumsuz yönde etkilediği endeksi, iç pazara satılan mal hacmi eğilimiyle ihracat imkanları yukarı çekti. Ayrıca üretim hacmi beklentisi, mamul mal stok miktarı eğilimiyle genel gidişat konusundaki görüşlerde endeksi yukarı doğru etkiledi. Toplam sipariş ve hammadde stok eğilimlerinde ise önemli bir değişiklik yaşanmadı. Geçen yıl ağustos ayına göre ise tüm kalemlerde olumsuzluk gözlendi. Reel kesim güven endeksi geçen yıl ağustosta 106.9 düzeyinde bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!