Ramstore, Sofya'ya girdi gözünü hemen Şam'a dikti

Güncelleme Tarihi:

Ramstore, Sofyaya girdi gözünü hemen Şama dikti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Vahap MUNYAR/SOFYA
Haberin Devamı

Koç Holding'e bağlı Migros, Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan'dan sonra Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 33 milyon marklık yatırımla Ramstore açarak, ilk kez Güney Avrupa'ya girdi. Koç, Bulgaristan'ın ardından Suriye'nin başkenti Şam'da da Ramstore kurmak için çalışmalara başladı.

Koç Holding'e bağlı Migros, Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan'ın ardından Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da dün açtığı Ramstore ile Güneydoğu Avrupa'daki ilk alışveriş merkezini açtı. 33 milyon marka malolan Sofya Ramstore, Sofya Belediye Başkanı Stefon Sofiyanski'nin de katıldığı törenle açıldı.

Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Bulgaristan'a Ramstore açmayı özellikle kendisinin istediğini söyledi. Koç'un şimdi de Suriye'nin başkenti Şam'da Ramstore yatırımı yapmak için inceleme başlattığı belirtildi.

Koç'un uzun yıllardır terörist başı Abdullah Öcalan'ı Bekaa Vadisi'nde barındıran Suriye'ye dönük bu yaklaşımı dikkati çekti. Rahmi Koç'un, Tüketim Gurubu yetkililerine, ‘‘Suriye'de önümüzdeki yıllarda önemli açılmalar olabilir. Dolayısıyla Ramstore ile oraya giren ilk biz olmalıyız’’ talimatı verdiği kaydedildi. Ancak, Suriye parasının konvertibl olmaması ve Türkiye'den giden mallara yüzde 40 vergi uygulanması şimdilik bu yatırımın önündeki en ciddi engeller olarak duruyor. Ramstore Yönetim Kurulu Başkanı ve Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar, Suriye'nin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmasını beklediklerini söyledi.

Sofya'da alışveriş merkezi şeklinde düşünülen ikinci Ramstore için de hemen yer tespiti çalışmaları başladı. Yıllık 25 milyon dolarlık ciro hedeflenen ilk Sofya Ramstore hipermarkette günde asgari 50 bin dolar ciro yapılması planlanıyor.

SADECE OKURDUK

Sofya Belediye Başkanı Stefan Sofiyanski, ‘‘Yatırımın gerçekleşmesi sırasında size güçlük yaşattıysak özür dileriz’’ diye başladığı konuşmasında şunları söyledi:

‘‘Biz onbir yıl öncesinde Ramstore gibi hipermarketleri gazetelerden okur, hayál ederdik. Oysa şimdi Sofya'da hipermarketler arasında da yarış başladı. Hayatımız gittikçe değişiyor.’’

EN BÜYÜK YATIRIM

Sofya Ramstore, 33 milyon marklık harcamayla Bulgaristan'daki en büyük Türk yatırımı oldu. Bulgaristan'da halen 1600 dolayında Türk işadamının toplam 240 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.

Rahmi Koç açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin Bulgaristan'ın dış ticaret hacmi içerisinde 706 milyon dolar ile dördüncü sırada olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Burada muvaffak olursak, gerek Bulgar, gerek Güneydoğu Avrupa'nın diğer ülkelerinde de Ramstore'lar açmayı planlıyoruz. Türkiye Bulgaristan'ın dış ticaret hacmi içerisinde 706 milyon dolar ile 4'üncü sıradadır. Bulgar ekonomisini yakından takip ediyoruz. Son derece dikkatli ve dirayetli olarak gelişmektedir. Enflasyon oranını 2 yılda 4 haneli rakamdan tek haneli rakama düşürdüler. Darısı bizim başımıza.’’

Her zaman olduğu gibi burada da felsefelerinin ‘‘Müşteri daima haklıdır’’ olduğunu vurgulayan Koç, müşteri memnuniyetini karlılıktan önce gözettiklerini anlattı. ‘‘Tabii karsız hiçbir iş olmaz’’ diyen Koç, Bulgaristan'a yaptıkları yatırımın Türkiye ve diğer ülkelerden elde ettikleri karlarla mümkün olduğuna işaret etti.

Dünyanın en ucuz muzunu sattılar

Yüzde 100 Migros sermayesiyle kurulan Ramstore'nun açılışında tüm dünyada kilosu 1 dolar seviyesinde satılan muz, 45 cente karşılık gelen Leva'ya satılarak büyük dikkat çekti. Sofya Ramstore'dan ilk alışverişi ise Sevgi Gönül yaptı. Gönül, Bulgaristan'ın meşhur ürünü kaşkaval peyniri satın aldı. Migros, 33 milyon marklık harcamayla Türkiye'nin Bulgaristan'da yaptığı en büyük yatırımını gerçekleştirirken, Doğu'dan sonra Batı'ya da adımını atmış oldu. Bu yatırım ile Türk perakende sektörü komşu ülke Bulgaristan'da yeni ihracat olanaklarına da kavuşacak. 15 bin metrekare kapalı alana sahip Ramstore'da satılan 25 bin kalem ürünün 2 binden fazlasını Türkiye'den gelenler oluşturuyor. Türk malları yoğunlukla, tekstil, meyve ve sebze, kırtasiye, bakliyat, konserve, unlu mamüller, şeker, çay, zeytin, turşu, deterjan, sabun, yağ, kağıt ürünleri, cam, porselen ve hediyelik eşya,mutfak eşyaları, ayakkabı, terlik ve spor grubunu oluşturuyor.

İçinde fast food restoran, banka, müzik ve CD bölümü, su böreğinin de satıldığı fırın ve kuruyemiş yan birimleri de bulunuyor. Bu arada dünyada kilosu ortalama 1 dolar seviyesinde satılan muzun 45 cente karşılık gelen Leva'ya satılması da dikkat çekti. Kapalı ve açık 500 araçlık otoparkı bulunan hipermarket, geniş gıdave ihtiyaç maddeleri çeşidinin yanı sıra perakende pazarında tekstil, kırtasiye, küçük ev aletleri, kozmetik gruplarında da iddialı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!