Rakı tekeli bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Rakı tekeli bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devleti içki, sigara ve tuz üretiminden çekmeye hazırlanan hükümet, ilk adım olarak rakıyı özelleştiriyor. Rakının özelleştirilmesine ilişkin tasarı, Başbakan Bülent Ecevit'in imzasıyla TBMM'ye sevk edildi. Tasarı ile rakının uluslararası alanda Türk içkisi olarak tescil edilmesi sağlanacak.

Hükümet, özelleştirme konusunda en önemli adımlardan birini atarak, devleti sigara, içki ve tuz üretiminden çekmeye hazırlanıyor. Tekel'deki bu dev özelleştirme için kapsamlı bir çalışma başlatılırken, bu konudaki ilk ciddi adım ise, Türkiye'nin dünyaca ünlü geleneksel içkisi ‘‘Rakı’’nın özelleştirilmesiyle atılıyor. Böylece, devletçiliğin en önemli kalesi olarak gösterilen ‘‘Tekel’’, tarihe karışıyor.

Hükümet, Tekel'le ilgili özelleştirmede en önemli adımı, rakıyı özelleştirerek atmaya hazırlanıyor. Rakının özelleştirilmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısı, TBMM'ye sevk edildi.

Başbakan Bülent Ecevit'in imzasıyla TBMM'ye sevk edilen ‘‘İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’’ ile bu konuda şu düzenleme getiriliyor:

ULUSLARARASI TESCİL

‘‘İspirto ve ispirtolu içkiler alanında faaliyette bulunacak ithalatçı firmaların, kuruluş yeri nerede olursa olsun satıcılara ülke genelinde hizmet verecek bir dağıtım teşkilatı, üretici firmaların ise en az bir milyon yıl kapasiteli yeni teknoloji ile kurulmuş entegre tesis kurmaları şarttır. Yıllık en az bir milyon yıl üretim, satış veya dış alım miktarına ulaşan firmalar, bu faaliyetlerini yürütmek ve fiyat belirlemekte serbesttir. Bu şartları yerine getiremeyen firmaların ürettikleri veya ithal ettikleri ispirto ve ispirtolu içkilerin fiyatlandırılması, satış ve dağıtımı Tekel Genel Müdürlüğü eliyle yapılır. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen ürünler arasında ayrım yapılmaz.’’

Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda ele alınacak olan hükümet tasarısı, rakıyı uluslararası alanda yasal koruma altına da alıyor. Fransızlar'ın şampanya, ve konyak, Yunanların da ‘‘Uzo’’ için getirdiği uluslararası yasal koruma, bu tasarıyla da Türkiye açısından ‘‘rakı’’ya getiriliyor. rakıyı bir Türk içkisi olarak uluslararası alanda tescil edilmesini sağlayan tasarı, böylece, rakıyı sanki kendi içkileriymiş gibi dünyaya sunmaya çalışan Yunanlılar'ın önüne geçilmesini sağlayacak. Tasarıda, bu konuda getirilen hüküm şöyle:

‘‘İspirto ve ispirtolu içkilerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak üretilmiş olması şarttır. Her türlü alkollü içki üretiminde tarımsal kökenli etil alkol veya distilatı dışındaki alkol ve alkol türevleri kullanılamaz. Üzüm kökenli bir distilat olan suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez distile edilmesiyle üretilen rakının, Türkiye'de üretilmesi ve üründeki toplam alkolün en az yüzde 65'nin suma olması şarttır.’’

Sigara ve tuz için yasa geliyor

TEKEL'den sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Hürriyet'in sorusu üzerine, Tekel'in elindeki sigara, içki ve tuz üretiminin özelleştirileceğini söyledi. Ancak, mevcut özelleştirme yasasıyla bunun gerçekleştirilmesinde bazı hukuki sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çeken Yücelen, bu amaçla, sigara, içki ve tuzdaki özelleştirme için ayrı bir yasa çıkarılması için hazırlık yaptıklarını bildirdi. Yücelen, bu çerçeve yasanın çıkarılmasının ardından sigara, içki ve tuz üretiminin özelleştirilmesi yoluna gidileceğini vurguladı.

Rakı üretiminde özel sektörün uyacağı kurallar

Yıllık üretim en az 1 milyon litre olacak.

Yeni teknoloji ile entegre tesis kurulacak.

Rakı üretimi sadece Türkiye'de yapılabilecek.

Alkolün en az yüzde 65'i üzüm kökenli suma olacak.

Rakı, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak üretilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!