Radar teslimatı kule inşaatlarını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Radar teslimatı kule inşaatlarını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2001 11:35

İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara denizinde hizmet verecek olan gemi trafik radar donanım sisteminin tedarikini üstlenen ABD'li Lockheed Martin üretime yönelik teslimat programını Türk yetkililerine bildirdi.

Haberin Devamı

Üstlenici ABD'li firma geçtiğimiz günlerde, Denizcilik Müsteşarlığı'na başvurarak protokol çerçevesinde tüm donanım ve cihazların üretiminin yapıldığını ve istendiği bir tarihte ihale kapsamındaki cihazların Türkiye'ye getirilerek ilgililere teslim edileceğini belirttiler.

Firmaların keşif artırımı istemeleri üzerine yarım kalan kule inşaatlarını planlanan sürede tamamlanamadığını belirten yetkililer, cihazların Türkiye'ye getirilmesinin bir süre gecikebileceğini belirttiler.

Daha önce 2002 yılı Haziran ayında hizmete girmesi planlanan boğazların güvenliğini sağlayacak trafik kontrol sistemi kapsamındaki 15 adet kule inşaatının tamamlanmasının ardından cihazların Türkiye'yegetirilmesi planlanıyor. Buna göre inşaat çalışmaları yarım kalmış olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki kule inşaatlarının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yeniden ihale edilmesi bekleniyor. Mevcut işin tasfiye edilerek inşaatı yarım kalmış kule inşaatlarına da gerekli ödeneğin verilmesi halinde İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara denizinde inşa edilecek olan 3 adet kule inşaatının 2002 yılı sonunda bitirilerek hizmete alınması öngörülüyor.

Haberin Devamı

İthal edilecek cihazlarla birlikte yaklaşık 30 milyon dolara malolacak boğazların radarla kontrolünü yapacak sistem için gerekli finansman Denizcilik Müsteşarlığı'nın özkaynaklarından karşılanacak.Kule inşaatlarının da planlanan sürede ihale edilmesi ve tamamlanması halinde sistem önümüzdeki yıl içinde tamamlanarak hizmete alınacak. Sistemden 30'a yakın kamu ve özel kuruluş yararlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!