PÜİS Genel Başkanı Alkan: Ayaklanmalar devam ettiği sürece akaryakıt fiyatı yükselecek

Güncelleme Tarihi:

PÜİS Genel Başkanı Alkan: Ayaklanmalar devam ettiği sürece akaryakıt fiyatı yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 20:39

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, petrol üreten ülkelerde halk ayaklanmaları devam ettiği sürece Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarının yükselişini sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

PÜİS Kayseri Şubesi'nin 2'nci olağan Genel Kurulu için Kayseri'ye gelen Alkan, Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısına katıldı.Petrol üreten ülkelerde yavaş yavaş isyan dalgasının yayıldığını, halk ayaklanmalarının 'Domino Taşı' etkisiyle bu ülkeleri sardığını ve bir varil ham petrolün fiyatının 10 dolara çıktığını ifade eden Alkan, şöyle konuştu:

“Bu nedenlerden dolayı Türkiye'de ham petrol fiyatları yükseliyor. Dolar da bununla beraber yükseldiği zaman, Türkiye'de tüketilen petrolün yüzde 90'ı ithal olduğu için fiyatlardaki yükseliş de kaçınılmaz oldu. Petrol üreten ülkelerde halk ayaklanmaları devam ettiği sürece, Türkiye'de akaryakıt fiyatları da yükselişini sürdürecektir. Fiyatların düşüşünde ya da yükselişinde akaryakıt bayilerinin bir etkisi yok. Tamamen TÜPRAŞ'ın ve ana dağıtıcıların tespit ettiği fiyatlarla satılmaktadır.”

Haberin Devamı

Alkan, Türkiye'de çok büyük bir hizmet sektörü olduklarını ve vatandaşlara hizmetin sağlıklı bir şekilde verilmesi için çaba harcadıklarını belirtti.Akaryakıt istasyonlarında standartların altında indirimler olduğunu ve bu indirimlerin bayi karının üzerinde seyrettiğini anlatan Alkan, şunları söyledi:

“Bu akaryakıt bayilerinin akaryakıtı alışı satışı belirlidir. Bu fiyatların üzerinde bir kar olduğu takdirde buna şüpheyle bakıyoruz ve bayiyi ihbar ediyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bunu bildirdiğimiz zaman (ispatlayın) diyor. Fiyat ortadadır. Örneğin brüt karı 16-17 kuruş olan bayiler, 50 kuruş kar ediyor. Bugün bunun örneklerini gördüm. Bunlara tüketicinin de itibar etmemesi lazım. EPDK veya kolluk kuvvetleri bunların üzerine gitmelidir.”

Alkan, akaryakıt sektörünün, devletin yüzde 65'lik Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) ve yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi'ni (KDV) kuruşu kuruşuna ödeyen bir sektör olduğunu belirterek, “EPDK tarafından oturtulması gereken bazı kriterler, hala Türkiye'de oturmadı ve maalesef esas suçu işleyen bayiler değil de, hizmet eden bayiler denetleniyor. Hizmet eden bayilere ceza kestiklerini defalarca söylüyoruz ve yine bunu burada söylemek durumundayız. Esasında bu sektöre minnettar olması gereken hükümetler, bu sektörü başka bir gözle görmeye çalışıyorlar” diye konuştu.Toplantıya, Alkan'ın yanı sıra, PÜİS Onursal Genel Başkanı İsmail Aytemiz, PÜİS Kayseri Şube Başkanı Mehmet Delikan ve şube üyeleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!