Program işler dolar durur yine jet oluruz

Güncelleme Tarihi:

Program işler dolar durur yine jet oluruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2001 00:00


Haberin Devamı

Taksiciler, ‘tek ümitsiniz’ dedi, Derviş sabır istedi

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün Ankaralılar'ı yine şaşırttı. Ankaralılar, dün sabah saatlerinde Kavaklıdere sokaklarında boğazlı kazak, şort ve spor ayakkabısıyla sabah yürüyüşü yapan bir Kemal Derviş gördü. Derviş, dün sabah saat 07.30 sularında kaldığı Hilton Oteli'nden çıkıp yürüyüşe çıktı. Kendisine yalnızca bir koruma eşlik etti. Derviş, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in evinin bulunduğu Güniz Sokak'a saptı. Demirel'in evinin önünden geçen Derviş, Demirel'in korumalarıyla selamlaştı. Derviş, ayrıca yerleri süpüren bir temizlik işçisiyle de tokalaştı.

Derviş otele geri dönüşü sırasında, Billur Taksi durağının önünden geçerken taksicilerle karşılaştı. Taksiciler, Derviş'i çay içmeye davet edince, bakan da bu daveti geri çevirmedi. Çay içilirken yapılan sohbet sırasında taksiciler, akaryakıta gelen zamların kendilerini çok zor durumda bıraktığını söyledi. Derviş ile taksiciler arasındaki diyalog teyp kayıtlarına göre şöyle gerçekleşti:

Taksici: Hayat pahalılığı alıp başını gitti...

Derviş: Siz kendi hayatınızı düşünün. Siz bir gelir alsanız yüzde 90-95 faize verseniz ek gelir bulmanız lazım. Faizi ödemek için. Çok zor bir olay. Yavaş yavaş o borcu aşağıya çekmeniz gerekiyor. Şimdi Merkez Bankası, bas parayı vereyim desen fiyatlar artacak. O da çözüm değil. Kısa vadede belki Merkez Bankası, biraz dağıtalım parayı, o zaman paranın değeri düşecek, doları durdurmamız lazım. Ama durdurma olayı çok zor.

Taksici: Avrupa çizgisini bir yakalasak...

Derviş: Kriz olmadığı dönemlerde jet gibi gidiyoruz, neden olmasın?

Taksici: Hükümetin dağılmamasını istiyoruz. Bir seçime daha dayanamayız.

Derviş: Bu programı uygulamamız lazım. Kolay olmayacak. Önümüzdeki 2-3 ay. Benim ümidim dolar biraz inerse...

Taksici: LPG fiyatları çok yüksek, durumumuz çok zor. Kazandığımız 10 milyonun 8'ini LPG'ye veriyoruz.

Derviş: Hazine ile durumunuz aynı yani.

Taksici: Arabalarımızı satma noktasındayız.

Derviş: Program işlerse dolar da duracak. İthal ediyoruz petrolü.

Taksici: Hayat standardı vergisi çıktı bir de. Umudumuz sizsiniz.

Derviş: Hükümet var, kurumlar var. O kadar umudunuzu yitirmeyin. İnsan hastalanır, bazen hastaneye kalkar.

Taksici: Yıllardır bu işin içindeyiz, hiç bu kadar perişan olmadık. Eve ekmek bile götüremiyoruz. Borçlarımız var, okuyan çocuklarımız var. Tek ümidi size bağladık.

Derviş: İki üç ay daha sabredeceksiniz.

Demirel, selam bile vermezdi

Dün sabah Devlet Bakanı Kemal Derviş ile, durağın çay ocağında yaklaşık yarım saat sohbet eden Billur Taksi Durağı esnafı, Derviş'e 2 bardak çay ikram etti. 30 yıllık taksici olan Mehmet Erdoğan, daha önce Murat Karayalçın'ın da kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, ‘‘Derviş bildiğimiz politikacılar gibi değil. Süleyman Demirel yıllardır iki adım ötemizde yaşıyor. Bırakın bizi ziyaret etmeyi, bir kez selam bile vermedi, bir gün ‘nasılsınız?' diye sormadı. Kemal Bey bizden biri gibi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!