Pozitif bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Pozitif bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 20:58

Türk Lirası ve Borsa İstanbul, son derece ılımlı bir havada dün akşamki kritik Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısını bekledi. Borsa yüzde 0.35 yükseldi, dolar 3.71 liraya kadar geriledi.

Haberin Devamı

AMERİKAN Merkez Bankası’nın (Fed) dün akşam saatlerinde açıklanan faiz kararı öncesi Türkiye dahil tüm gelişmekte olan piyasalarda sakin bir bekleyiş hakimdi. Fed’in faiz artışı bir süredir piyasaların gündemindeydi ve fiyatlamalara dahil edilmişti. Merak edilen konu, yıla 3 faiz artışı olasılığı ile başlayan Fed’in, yeni ABD Başkanı Donald Trump ve ekonomiye ilişkin gelen iyi veriler ışığında bu artış sayısında değişikliğe gidilip gitmeyeceğiydi. Türk Lirası dolara karşı değer kazandı, aynı şekilde Euro, Güney Afrika Randı ve diğer para birimleri de kazananlar grubunda yer aldı. Dolar gün içinde 3.7150 liraya kadar geriledi.

Fed öncesi yurtdışı borsalarında da petrol fiyatlarındaki toparlanma ile birlikte sınırlı pozitif eğilim yaşandı. Borsa İstanbul ise sınırlı bir düşüş eğilimi gösteren yurtiçi tahvil faizlerinin de desteğiyle pozitif ayrışarak yurtdışı borsalara göre güçlü bir çıkış yaşadı. Borsa İstanbul günü yüzde 0.35 yükselişle 89 bin 445 puandan tamamladı. Güne 3.74 lira seviyelerinden başlayan dolarda bankalararası piyasalarda da son işlemler 3.7230 liradan yapıldı.

Haberin Devamı

Doların, Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi karar öncesi geriledi. Dolar endeksindeki kayıp ve ABD tahvil faizlerindeki küçük de olsa gerileme başta Türk Lirası varlıkları olmak üzere dün gelişmekte olan ülkelerin kurlarına ve borsalarına pozitif katkı sağladı.

GÜN BOYU NE TARTIŞILDI

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önceki gün toplandı ve dün akşam saatlerinde önce yazılı açıklama yapıldı, ardından Fed Başkanı Janet Yellen basının karşısına çıktı. Bu açıklamaya kadar da pozitif havanın hakim olduğu piyasalarda gün boyu Fed ve nasıl açıklamalar geleceği tartışıldı. İşte analistlerin dün en çok tartıştığı konular:

- Fed faiz arttırır ve üzerine yılın geri kalanı için faiz artışı beklentisini üç olarak korursa bu yılın tamamında 4 faiz artışı anlamına gelir ve aralık ayındaki tahminden bir artış daha fazla artış yapılacağı ortaya çıkar.

Haberin Devamı

- Bununla birlikte 2018, 2019 ve uzun vadeli faiz artışı öngörülerinde yukarı yönlü bir revize de son tahmin edilenden daha hızlı ve sık faiz artışı anlamına gelir. Bu senaryo dolar için pozitif olur.

-2017’nin geri kalanında iki faiz artışına işaret edilirse önümüzdeki yıllar için öngörülerde değişiklik olmaması ve Yellen’den basın toplantısında temkinli yorumlar gelmesi güvercin bir faiz artışı olarak algılanabilir ve dolar üzerinde baskı oluşturabilir.

- Yellen’in para politikasına yönelik önümüzdeki döneme ilişkin vereceği sinyaller kritik konu. Trump’ın politikaları karşısında yıl içerisinde nasıl bir tavır izleyeceğinin sinyalini verecek?

MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Haberin Devamı

AMERİKAN Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısının ardından bugün gözler Merkez Bankası’nda. Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu kararını saat 14’te açıklayacak. Piyasadaki tahminler karışık. PPK’nın bankaları sürekli yönlendirdiği geç likidite penceresi ile faiz koridorunun üst bandında artış yapabileceğinin yanı sıra mart ayını pas geçeceğine yönelik tahminler de yapılıyor. PPK toplantıları bu yıl 8 kez yapılacak. PPK toplantılarının ilki 24 Ocak’ta yapıldı. Bu toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e çıkarıldı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’de, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!