Portekiz de paket açtı, içinden ek vergiler çıktı

Güncelleme Tarihi:

Portekiz de paket açtı, içinden ek vergiler çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 00:00

İspanya’nın ardından Portekiz’de de Başbakan Jose Socrates, harcama ve gelir azaltıcı önlemler aldığını açıkladı ve “Bu önlemler ekonomideki güveni yeniden sağlamak ve güvenli finansman oluşturmak için kritik önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ülkedeki azami KDV oranı 1 puan artacak, gelir vergisi yüzde 1-1.5 civarında artacak ve büyük şirketlerin kârlarına yüzde 2.5’lik ek vergi getirilecek. Portekiz bu önlemlerle 2010 bütçe açığının GSHY’ye oranını yüzde 7.3’e çekmeyi hedefliyor.
Muhalefetle anlaştı
Başbakan Socrates’in, ekonomik önlemler paketini açıklamadan önce, ülkenin ana muhalefetteki PSD partisinin lideri Pedro Passos Coelho ile 2010 yılı bütçe açığının 2 milyar Euro kadar aşağı çekilmesini sağlayacak ek önlemler üzerinde anlaştığı belirtiliyor. Anlaşma, “Yunanistan’ın borç krizinin yayılması korkusu üzerine Euro Bölgesi’ndeki piyasaları sakinleştirmeye katkı” olarak değerlendiriliyor.
Yüzde 5 kesinti
Hazırlanan önlem paketine göre, üst düzey kamu personeli ve politikacıların ücretlerinde yüzde 5 kesintiye gidilecek. Kabinede önümüzdeki hafta içinde kabul edilmesi beklenen ‘önlemler’ arasında azami katma değer vergi oranının yüzde 20’den 21’e çıkarılması ile büyük şirketlerle bankalarının kârına uygulanacak ek vergi de yer alıyor. Ek konsolidasyon çabasının büyük bir bölümünü de harcamalarda yapılacak kesintiler oluşturuyor.
Ek tedbir yok
Jose Socrates, açıkladıkları vergi artışları ve harcama kısıntıları haricinde ek tedbir almayı beklemediğini söyledi. Socrates, “Bu tedbirler dışında, başka tedbir planlamıyoruz. Açıklanan adımlar 2011 sonuna kadar geçerli olacak” dedi.

Haberin Devamı

Portekiz ne yapacak

Kamu personelinin ücretleri yüzde 5 kesilecek.
Ülkedeki azami KDV oranı 1 puan artacak.
 Gelir vergisi yüzde 1-1.5 civarında artacak.
 Büyük şirket karlarına yüzde 2.5’luk ek vergi gelecek.
 Bütçe açığının GSYİH’ye oranı yüzde 7.3’e inecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!