PO, Avusturyalı dev OMV’yle ’işbirliği’ masasına oturdu

Güncelleme Tarihi:

PO, Avusturyalı dev OMV’yle ’işbirliği’ masasına oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

Tüpraş’ın özelleştirme ihalesinde teklif veren şirketlerden biri olan olan Avusturyalı petrol ve gaz dağıtım devi OMV, Petrol Ofisi’nde stratejik işbirliği yapmak için Doğan Holding ile görüşmelere başladı.

ORTA Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden OMV ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Doğan Holding, Petrol Ofisi ile ilgili stratejik işbirliği olanaklarını görüşmek üzere biraraya geliyor. OMV ile Doğan Holding arasında başlatılan öngörüşmeler, petrol arama ve üretim konuları da dahil olmak üzere petrol ve gaz ürünleri dağıtım ve tedariği konularını kapsıyor.

AVUSTURYA’NIN EN BÜYÜĞÜ:

Tüpraş’ın özelleştirme ihalesine katılan şirketler arasında yer alan OMV Aktiengelesellschaft, Avusturya’nın kayıtlı en büyük şirketi olarak biliniyor. Grup satış rakamları 9.88 milyar olan ve 2004 yılında 6 bin 475 çalışanıyla yaklaşık 16 milyar Euro piyasa değeri olan OMV, 13 ülkede rafineri ve pazarlama faaliyetinde bulunuyor. OMV 2010 yılında piyasa payını yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor. Petrol arama ve üretim sektörlerinde 5 kıtada, 17 ülkede faaliyet gösteren OMV, gaz işletmesi sektöründe ise depolama kapasitesinin yanı sıra 2 bin kilometre uzunluğunda boru hattına sahip. OMV’nin aynı zamanda, AMI Agrolinz International GmbH şirketinde yüzde 50 ve dünyanın en büyük poliolefin üreticilerinden biri olan Borealis A/S şirketinde de yüzde 35 olmak üzere, çeşitli entegre kimyasal ve petrokimya tesislerinde de ortaklığı bulunuyor. Şirketin ayrıca Petrom SA şirketinde yüzde 51, EconGas GmbH şirketinin yüzde 50, Bayernoil rafineri ağında yüzde 45 ve Macar şirketi MOL de yüzde 10 hissesi bulunuyor.

DOĞAN VE POAŞ:

Kuruluşu 1950’li yıllara dayanan ve Türkiye’nin beş büyük holdingi arasında yer alan Doğan Holding ise, bankacılık grubunu geçen yıl Fortis’e satmasının ardından medya, petrol ve gaz dağıtımı sektörlerine odaklandı. İMKB’de işlem gören Doğan Grubu şirketlerinin 2005 yılına ait üçüncü çeyrek konsolide mali sonuçlarına göre toplam piyasa değeri 9.6 milyar doları bulurken, grubun toplam satışları 5 milyar dolar civarında. Doğan Holding’in kendi piyasa değeri ise 2.8 milyar dolar düzeyinde. 1941 yılında kamu iktisadi teşekkülü olarak kurulan, 2002 yılında özelleştirilen Petrol Ofisi’nde (POAŞ) ise Doğan Grubu halen hisselerin 86.73’üne sahip bulunuyor. Yüzde 35 pazar payı Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtıcısı olan POAŞ, 800 bin metreküplük toplam kapasitesiyle de en yüksek depolama kapasitesine sahip. Bu yıl tamamlanması beklenen 3 bin 500 bayii ağı ile Türkiye’nin en büyük ve yaygın dağıtım ağına sahip olan POAŞ’ın, 2005 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre net satış rakamları 6.56 milyar dolar. Bünyesinde bin 34 kişi çalıştıran POAŞ’ın piyasa kapitalizasyonu ise 19 Ocak itibariyle 1.86 milyar dolar.

Karacan POAŞ yönetiminde

Petrol Ofisi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Vural Akışık atanırken, Ali İhsan Karacan da yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Petrol Ofisi’nden Borsa’ya yapılan açıklamada, önceki gün yapılan yönetim kurulu toplantısında Yener Şenok’un Yönetim Kurulu üyeliğinden istifası kabul edildi. Açıklamada, boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine de Ali İhsan Karacan’ın seçilmesine karar verildiği bildirildi. Açıklamaya göre, Vural Akışık Yönetim Kurulu Başkanlığı, Mevlut Tufan Darbaz da Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerine atandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!