‘Plan’ bozuldu

Güncelleme Tarihi:

‘Plan’ bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 22:13

Yurtdışındaki gayrimenkul fuarlarına yoğun ilgi gösteren markalı konut üreticisi dün İstanbul’da kapılarını açan CNR Emlak 2015 Fuarı’na katılmadı. CNR’ın katılımcı şirketlere yolladığı yerleşim planında yer alan Emlak Konut GYO, TOKİ, Ağaoğlu, Sur Yapı, Soyak, Demir İnşaat gibi firmalar fuarda yoktu. Fuarda büyük boş alanlar dikkat çekti.

Haberin Devamı

CNR Emlak 2015 Fuarı dün kapılarını açtı, 8 Kasım’a kadar da sürecek Markalı konut üreten firmalar ilgi göstermediği fuarda büyük boşluklar dikkat çekti. Fuar şirketinin inşaat şirketlerine yolladığı yerleşim planı ile gerçek katılım örtüşmedi. CNR’ın planında yer alan TOKİ, Emlak Konut GYO, Ağaoğlu Şirketler Grubu, Soyak, Sur Yapı, Rumeli Gayrimenkul ve Demir İnşaat fuara katılmadı. Yurtiçi fuarlarının verimli geçmediğini, bu nedenle katılımın düşük olduğunu belirten inşaat sektörü temsilcileri, fuarın 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra olmasının da katılımı olumsuz etkilediğini dile getirdi. Fuara katılan firmalar da kendilerine fuar şirketi tarafından gönderilen yerleşim planı ile gerçekte olan yerleşim planının farklı olmasını eleştirdi. 

Haberin Devamı

AĞAOĞLU: YOKUM DEMİŞTİM

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Benim adım neden planda var bilmiyorum ama biz sürecin başından bu yana o fuarda olmayacağız demiştik. Bu fuarların başarılı olacağına inanmıyorum. Fuar katılımlarına önem veriyoruz ama hedeflerimize ulaşacağımız fuarları seçiyoruz” dedi. Katılımın az olmasını fuar tarihine bağlayan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise “Bizler seçimler var diye yeni projelerimizin lansmanını yapmadık. Bu nedenle fuara katılmadık. Seçimle fuarın çok yakın tarihte olması katılımı olumsuz etkiledi” dedi. 

YURTİÇİNDE SORUN VAR 

Fuar şirketi ile görüşme yaptıklarını ancak bütçe konusunda anlaşmadıklarını söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Yurtiçinde yapılan fuarlar maalesef hayal kırıklığı oluyor. Bu nedenle de markalı üretici katılmak istemiyor. Biz 4-5 büyük oyuncu birbirimize katılıyor musun diye soruyoruz. Katılmamız için bizim çapımızda şirketler olmalı. Ama yurtiçi furlar konusunda bir açık var. Bu alan desteklenmeli ve geliştirilmeli” dedi. CNR’ın şirketlere yolladığı yerleşim planı ile nihai tablonun neden örtüşmediği sorusuna yanıt veren CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı ise, “Görüşme yapılmayan hiçbir firma o krokiye girmez. Opsiyonlu tabloda çıkanlar ve eklenenler olabilir. İlk gün olmasına karşın katılımdan memnunuz. Burada olmayan şirket iletişim anlamında kaybeder” dedi. Demir İnşaat ise basına yaptığı açıklamada, “Emlak Fuarı’na, fuarı düzenleyen şirketin sözleşme koşullarını yerine getirmemesi ve sözleşmeye aykırı olarak yerleşim planında düzenleme yapması nedeniyle katılmama kararı vermiş bulunuyoruz” demişti.

ARAPLAR HAREKETE GEÇTİ

FUARA katılan şirketler ise Arap yatırımcılardan umutlu. Hiper Gayrimenkul’ün standını ziyaret eden Suudi Arabistanlı gayrimenkul şirketi Al-Jazera Riyadh’ın CEO’su Dr. Abdullah Al- Marzuki, “Seçimden önce tedirgindik ama istikrar gelince rahatladık. Şimdi Türkiye’de yatırım ortamı var. Türkiye’de de bir şirket kurduk ve İslami yatırım gruplarını Türkiye’ye gelmesini sağlayacağız” dedi. Son 5-6 aydır bekleyen yabancıların harekete geçeceğini belirten Babacan Yapı CEO’su Mehmet Babacan, “1 Kasım sonrası Ortadoğulu müşterilerimizden tebrik mesajları gelmeye başladı. 2-5 bin dolar kapora veren Arap yatırımcı önümüzdeki günlerde gerçek alıma başlayacak” dedi. Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Genç ise, seçim sonrası Arap müşterilerinin ödemeleri hızlandırdığını kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!