Piyasaların yönü enflasyona bağlı

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların yönü enflasyona bağlı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yaz bitti. Bir süredir tatil rehavetinde olan piyasalarda da sonbaharla birlikte yeni bir dönem başlıyor.

Piyasalar, ağustosun büyük bir bölümünü beklemekle geçirdi. Ağustosun ilk yarısına kadar borsa altı aylık bilançoları bekledi. Bilançoların açıklanmasıyla borsa durgunluğa girerken, hükümetin peş peşe yaptığı zamlar nedeniyle piyasalarda, ağustos boyunca enflasyon kabusu çöktü.

Enflasyonun nereye kadar tırmanacağı, sadece borsada değil tüm piyasalarda merak konusuydu. Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri beklenirken piyasalar, bu konuda tahmin üretmekten de geri kalmıyor. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 6 düzeyinde. Piyasalarda ise bu oran biraz daha yüksek ve yüzde 7 civarında.

Altı aylık bilanço açıklamalarının tamamlanmasından sonra, beklentisiz kalan borsada, geçen ay yılın en verimsiz dönemlerinden biri yaşandı. Beklentileri bittiği için taze para girişi de olmayan borsa, bir ay boyunca sadece yüzde 1.3 oranında prim yaptı. Borsaya geçen ay para girişinin durmasında, beklentilerin bitmesinin yanısıra, döviz ve faiz cephesindeki gelişmelerin de büyük payı var.

Döviz piyasaları geçen ay, içerde ve dış piyasalarda ABD Doları'nın tahtının sallanmasına şahit oldu. Ağustos başına kadar dış borsalarda özellikle mark karşısında hızla tırmanan ve 1.90 mark sınırına dayanan dolar, geçen ay sonunda 1.79 marka kadar geriledi. Doların, dış borsalarda yaşadığı sarsıntı iç piyasaya da yansıdı. Ve geçen ay Türk Lirası karşısında dolardaki artış, uzun süredir ilk kez markın gerisinde kaldı. Geçen ay dolar, yüzde 3.8 oranında artarken Alman Markı yüzde 6'ya yakın değer kazandı. Bu gelişmeyi, doların zirveden dönüşü olarak yorumlayanlar da var.

Ağustos ayı boyunca piyasalarda nakit sıkıntısı çekilirken repo ve bono oranları da yüksek seyrini sürdürdü. Gecelik repo oranları yüzde 80'e otururken, bankaların kendi aralarındaki işlemlerde gecelik faizler, yüzde 99'a kadar çıktı. Bono piyasasında da oranlar gecelik faizleri aratmadı. Bono oranlarında birara yüzde 120 olarak öngörülen üst sınır, özelikle ayın ikinci yarısında aşıldı ve birara yüzde 125'in de üzerinde gerçekleşti.

YENİ DÖNEM

Fakat faizlerin yüksek seyri, Hazine'nin bir ilki gerçekleştirerek, borçlanma programını açıklamasıyla, tersine döndü. Hazine'nin söz konusu açıklamasının ardından oranlar yüzde 120'ye kadar geriledi.

Bono oranlarının önümüzdeki günlerdeki seyrinde de perşembe günü açıklanacak olan enflasyon oranları belirleyici olacak. Geçen ay boyunca beklentisizlikten yerinde sayan borsa da perşembeyi bekliyor. Borsa geçen ayın son günlerinde hafif toparlanmaya başladı. Bu, borsada eylüldeki çıkış beklentisinin erken satın alınmaya başlaması olarak nitelendiriliyor.

Evet bugün sonbaharın ilk günü. Mevsim değişimi piyasalara da uğurlu gelebilir. Aslında Hazine için bu sonbaharda yeni bir dönem başlıyor. İlk kez bu aydan itibaren borçlanma programını uygulayacak. İlk uygulamasını da yarın açacağı 182 günlük ihale ile gerçekleştirecek.

Ayrıca Hazine bu ay, uzun bir aradan sonra dış piyasalara çıkarak, dış borçlanma şansını da deneyecek. Hazine bu kez dışarıda uzun vadeli tahvil satmaya çalışacak. Hazine'nin başarısı piyasalara da moral aşılayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!