Piyasaların gözü yukarıda

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların gözü yukarıda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 09:54

Küresel piyasalarda yön arayışıyla başlayan günde yükseliş eğiliminin ağır basmasıyla dün genel olarak alıcılı bir seyir izlendi ve haftanın ilk işlem günü yükselişlerle tamamlandı.

Haberin Devamı

ABD'de açıklanmaya başlayan ilk çeyrek şirket bilançolarına yönelik iyimserlik ve geçen hafta açıklanan olumsuz verilerin parasal genişlemenin devam edeceğine yönelik beklentiyi artırmasıyla Dow Jones endeksi günü yüzde 0,33 oranında yükselişle 14.613 puandan tamamladı. Nasdaq endeksinin yükselişi yüzde 0,57 olurken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,63 oranında değer kazandı.

Avrupa tarafında ise cuma günkü sert düşüşün ardından daha yatay ancak yükseliş isteğinin ağır bastığı bir gün geride bırakıldı. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,05 oranında yükselişle 7.663 puandan tamamlayarak, böylece 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 7.653 seviyesinin üzerinde destek bulmaya devam etti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi önceki kapanışına göre yüzde 0,43 oranında değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 yükseldi.

Haberin Devamı

Bugün Japonya'da Nikkei 225 endeksi son 4 işlem gününde gerçekleştirdiği rallinin ardından yatay bir seyir izlerken, Çin'de açıklanan tüketici enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla Şangay endeksi bu dakikalarda yüzde 0,50 oranında değer kazandı.

Yurtiçinde faizler düşüşünü devam ettirdi ve pozitif hava Borsa İstanbul üzerinde de etkili oldu. BIST 100 endeksi günü yaklaşık 1.500 puanlık yükselişle cuma günkü kayıplarının neredeyse tamamını geri alarak tamamladı.

Analistler, TL'deki değerlenmenin de etkisiyle 16 Nisan'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi gelebileceği beklentisinin arttığını ve bunun piyasalardaki olumlu havayı desteklediğini belirtiyor. Banka hisselerinin bu olumlu hava ile hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkati çeken analistler banka hisselerin performansının endeksin yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, şubat ayı dış ticaret dengesi
10.00 Türkiye, TÜİK şubat ayı dış ticaret endeksleri
11.30 İngiltere, şubat ayı sanayi üretimi
15.55 ABD, haftalık Redbook perakende satışlar
17.00 ABD, şubat ayı toptan stoklar -Hazine 2 ve 10 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!