Piyasaları bu kez Almanya korkuttu, FED bekletti

Güncelleme Tarihi:

Piyasaları bu kez Almanya korkuttu, FED bekletti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2007 00:00

Piyasalar dün mortgage kredileri yüzünden Almanya’da bir bankanın battığı söylentileri ile karıştı. Alman borsasındaki düşüşe ayak uyduran ve ’FED’den faiz indirimi gelecek’ beklentisine giren İMKB, yüzde 1.92 geriledi. Dolar 138 YTL’ye kadar yükseldi. FED ise indirim yerine repo yoluyla likitide enjeksiyonu yapmayı tercih etti.

ALMANYA’da yüksek riskli mortgage kredileri nedeniyle bir bankanın daha battığı yönündeki söylentiler dün piyasaları karıştırdı. Alman borsası güne yüzde 1’in üzerinde düşüşle güne başlarken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) buna ayak uydurdu. Amerikan Merkez Bankası FED’den faiz indirimi gelecek beklentisini artıran piyasalarda, bu gerçekleşmeyince kayıplar daha da arttı. İMKB günü yüzde 1.92’lik düşüşle tamamlarken, dolar ise 1.38 YTL’ye kadar yükseldi.

LANDESBANK ACİL FONLAMA ALDI: Dün Almanya’da bir bankanın daha battığı söylentileri temkinli sakinliği ortadan kaldırdı. Devlet destekli Alman WestLB bankasının CEO’su Alexander Stuhlmann, ABD’nin yüksek riskli mortgage piyasasındaki çalkantının, Alman bankaları için, yabancı ortaklarından kredi kaynağı bulmayı zorlaştırdığını açıkladı. Bloomberg’e göre, Alman kamu bankalarından Landesbank Sachsen Girozentrale acil fonlama yardımı almaya başladı. Bir kaynağa göre de, bankanın, ABD mortgage kredileri ile ilişkili 3 milyar Euro yatırımı var. İngiltere Merkez Bankası, öğle saatlerinde piyasalara 314 milyon sterlin (600 milyon dolar) verdi.

FED’DEN LİKİDİTE ENJEKSİYONU: Avrupa’daki bu gelişmelerle sarsılan piyasalar dün ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ve Hazine Bakanı Henry Paulson ile yapacağı toplantıya odaklandı. Bizim piyasaların kapanışı sonrası yapılan toplantı öncesinde, piyasalar "toplantıdan faiz indirimi çıkacak" beklentisine odaklandı. FED’den bir açıklama gelmemesi piyasaların moralini bozdu ve satışlar yeniden başladı. Piyasalar kapandıktan sonra FED, gecelik repo yoluyla piyasaya 3.75 milyar dolar enjekte etti.

İMKB YÜZDE 1.92 KAYBETTİ: Yurtdışına bağlı olarak güne düşüşle başlayan endeks, ikinci seansın başlarında kayıplar azalttı. Ancak FED’den beklenen faiz indiriminin gelmemesi satışları artırdı ve gün sonunda borsa 45.264 upandan yüzde 1.92 oranında değer kaybetti.

DOLAR 1.38 YTL’Yİ TEST ETTİ: Gün içinde 1.38 YTL düzeyine kadar çıkan dolan, öğle saatlerinde FED beklentisiyle 1.36 YTL’ye geriledi. Serbest piyasada günü 1.37 YTL’den tamamlayan dolar, bankalar arası piyasada da 1.3650 YTL seviyelerinden işlem gördü.

Risk yeniden fiyatlandırılırsa piyasalar normale döner

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel ekonominin güçlü olduğunu belirterek, yatırımcıların riski yeniden fiyatlandırmasıyla likitidenin finans piyasalarında normale döneceğini savundu. Paulson, "FED likitideyi işaret ettikçe, piyasanın risk ve fiyatlama riskine odaklanması kolay olacak. Piyasa ve yatırımcılar, risk dönüşü satışta daha iyi anlayışa sahip olurduklarında, bu işe yarayacak. Likitide normale dönecek" dedi. Paulson, güçlü ekonomilerin mortgage’dan kaynaklanan kredi şoklarına karşı tampon olmasına yardım edeceğini kaydederek, " Kargaşa ekonomik büyümeyi etkileyecek" dedi

Buffett Countrywide’ı alabilir

TAHVİL pazarının hacminin artması, borsalardaki kargaşa, özel hisse senedi yatırım fonlarının oyun dışında bırakılması Warren Buffett’a beklediği fırsatları çıkardı. Berkshire Hathaway’in eski başkanı Buffett, mortgage pazarında satışa çıkan Thornburg Mortgage şirketlerinin ayakta kalan son alıcısı olarak görülüyor. Bazı yatırımcılar, Berkshire’in mortgage kredisi veren Countrywide Financial’in alıcısı olabileceği konusunda spekülasyon yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!