Piyasalarda yeni gündem Deutsche Bank

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda yeni gündem Deutsche Bank
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2016 21:28

MOODY’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun indirilmesi sonrası piyasalarda yeni denge arayışı sürüyor.

Haberin Devamı

Moody’s, belli ölçüde tahribata neden olsa da panik yoktu, sınırlı bir etkiden söz etmek mümkün. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, not indiriminin piyasalar üzerinde sınırlı hatta cılız bir etkisi olduğunu fakat ciddiye alacaklarını ifade etti. İlk fiyatlamalar Moody’s konusunun sonrası piyasalar üzerindeki etkisi zayıfladı. Diğer yandan Moody’s’in etkisinden sıyrılmadan mali zorluk yaşayan Deutsche Bank konusu gündeme geldi. Gerek iç gerek dış piyasalar üzerinde baskıya neden olan bu gelişme bakiye olarak önümüzdeki haftaya devretmiş durumda. Moody’s’den daha önemli bir gündem. Dünyanın sayılı bankalarından Deutsche Bank’a ABD Adalet Bakanlığı’nın Mortgage’ye dayalı menkul kıymet satışlarıyla ilgili verdiği 14 milyar dolarlık cezanın tetiklediği tedirginlik 2008 küresel krizindeki Lehman Brothers olayını hatırlattı. Olası olumsuz sonuçları ile ilgili yapılan değerlendirmeler Lehman Brothers’dan daha ağır. Ancak genel beklenti, olayın çözüme ulaşması için gerek Alman hükümetinin gerekse bankanın imkanları kullanacağı yönünde. Deutsche Bank, İcra Kurulu Başkanı’nın “Likidite sorunumuz yok” açıklaması bu açıdan önemli ve olumlu. Açıklama sonrası Deutsche Bank hissesi ve Dax Endeksi’nde (Almanya) toparlanma görülmesi bu yöndeki duyarlılığı gösteriyor. Diğer yandan Avrupa’da tek sorunlu banka Deutsche Bank değil. Bu gelişme Avrupa finans sistemindeki sorunları tekrardan gündeme taşıdı. Yön konusunda dış piyasalar ve Deutsche Bank konusu kısa dönem için belirleyici olabilir. Siyasi spekülasyonlar, OHAL tartışmaları, terör, Suriye, FED başta olmak üzere merkez bankaları, petrol fiyatları diğer konu başlıkları. Ayrıca içeride pazartesi günü eylül enflasyonu, cuma ABD tarım dışı istihdam verileri var. Perşembe günü ise merkez bankası tarafından açıklanacak, yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono işlemlerinin sonuçları, Moody’s kararını yabancı yatırımcıların nasıl karşıladığına cevap olacak. Dalgalı ve temkinli görünüm sürebilir.     

Haberin Devamı

İŞSİZLİK VE EKONOMİ ARASINDAKİ DUYARLILIK KAYBOLDU

Haberin Devamı

İŞSİZLİK oranları ve ekonomik büyüme birbiriyle yakında ilişkilendirilir. Büyümeye gecikmeli de olsa işsizlik verilerinin tepki vermesi beklenir. Büyüme hızlanınca işsizliğin azalması, ekonomik büyüme hızı yavaşlayınca da işsizliğin artması doğal bir süreç olarak görülür. Ters korelasyon olması gerekir. Ancak son yıllarda işsizlik ve ekonomik büyüme arasında duyarlılık biraz kaybolmuş görülüyor. Bu durum, ithal büyüme, istihdam yaratmayan büyüme gibi değerlendirmeleri beraberinde getiriyor. Buna etken olarak da üretim yapımızın dışa bağımlı, üretimde kullanılan ara malı ve hammaddenin ithalat ağırlıklı olması gibi etkenler sayılıyor. Merkez bankası faiz indirimiyle beraber ekonomi yönetiminin tüketici kredilerine ilişkin son düzenlemeleri ekonomik büyümenin tekrar ivme kazanması için önemli. Başbakan yardımcısı Şimşek’in “Büyümede geçici yavaşlama var, yavaşlama ikinci çeyrekte başladı, muhtemelen üçüncü çeyrekte derinleşti” açıklaması, son tedbirlerin nedenini gösteriyor zaten. Düşük tasarruf ve yüksek hane halkı borç tartışmalarının tekrar gündeme gelmesi de olayın bir başka yönü. Isınacak ekonomi son dönemde düşen cari açığı olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

BORSADA DESTEK NOKTALARINA DİKKAT

BORSADA satıcılı seyir devam ediyor. İlk önemli destekler 76.000-75.000 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 72.500-72.000 ve 70.000 seviyelerinde. Olası tepki alımlarının ilk direnci ise 77.800 seviyesinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 80.000-81.000 seviyelerinde. Destek noktalarında tepki alımları görülebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

DOLAR/TL, İLK DİRENÇ  3.02 SEVİYESİNDE

DOLAR/TL kurunda destek noktalarında tepki alımları görüldü. Tepki çıkışının devamı için 3.02 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 3.05-3.09 seviyelerinde. İlk destekler ise 2.965-2.95 noktalarında. 2.95 seviyesinin üzerinde tepki yükselişi gücünü koruyabilir. Satış denemelerine rağmen tepki çıkışı etkisini sürdürebilir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!