Piyasalarda IŞİD riski sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda IŞİD riski sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2014 01:06

Rehinelerin kurtarılması borsa ve kurları olumlu etkileyecek ama...

Haberin Devamı

Uzmanlara göre Türk rehinelerin IŞİD’den kurtarılması dolarda sınırlı düşüş, borsada ise sınırlı yükseliş yaratacak. Bu olumlu gelişmenin sınırlı kalmasının nedeni öncelikle Fed’in faiz arttırım gündemi.

GEÇTİĞİMİZ haftayı doların tüm dünyada yükselmesiyle fırtınalı geçiren piyasalara, yeni haftada IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin kurtarılmasının kısa vadeli de olsa moral kazandırması bekleniyor. Rehinelerin kurtarılmasına dün serbest piyasada dolar tepki vermedi. Cuma günü 2.2310 TL’den kapanan dolar dün 2.2330 TL’den haftayı bitirdi. Piyasa analistleri ise rehinelerin serbest kalmasının olumlu etkisinin pazartesi günü görülebileceğini düşünüyor. Ancak birçok uzmana göre bu etki dolarda sınırlı düşüş, borsada ise sınırlı yükselişe yol açacak. 11 Haziran’da IŞİD’in 49 kişiyi kaçırmasının ardından dolarda sert yükseliş görülmüştü. Rehine krizinin zamana yayılmasıyla Fed’in faiz artırma zamanlaması piyasa gündeminin birinci maddesini ele geçirmişti. IŞİD riski ise ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyonunun seyrine ve çatışma ihtimaline odaklanmıştı. Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar piyasalara olumlu yansıyabilecek bu gelişmenin etkisinin Fed’in faiz artırımı söyleminin yol açtığı negatif bir atmosfere denk geldiğine dikkat çekerek, “Rehinelerin kurtarılması dolar ve borsada haftanın ilk günü olumlu etki yaratır. Ama bu etki sınırlı olur. Piyasalar Türkiye’nin sıcak çatışma içinde olmasını istemez. Çatışma başlatılmasından da rahatsız olur. Yani rehinelerin kurtarılması olumlu algılansa da etki sınırlı kalır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yapısal sorunlar çözülmüş değil’

DOLAR geçen hafta TL ve Brezilya Reali’ne karşı 6 ayın zirvesini görürken, Güney Afrika Randı’na karşı da 8 ayın en yüksek düzeyine ulaşmıştı. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan “Rehine krizinin çözülmesi olumlu etki yaratır. Ancak bu, gelişmekte olan ülkelerin finansal süreçlerini çözecek bir şey değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!