Piyasalarda dolar fırtınası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda dolar fırtınası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2018 23:04

DOLARIN 6 büyük para birimi karşısında değerini gösteren dolar endeksinin yükselmesi ve dolardaki güçlenme gelişmekte olan ülke para birimleri ile borsalarını vurdu. Bu durum son günlerde oldukça hassas olan Türk Lirası’na da olumsuz yansıdı. Dolar kuru, ABD Başkanı Trump'ın İran kararı sonrası tarihi zirvesini 4.3513 TL'ye taşıdı. Euro kuru ise en yüksek 5.1658 TL'yi gördü. Piyasalar gelişmeleri takip edecek.

Haberin Devamı

Türk Lirası dolar karşısında yine değer kaybetti ve dolar 4.3017 lira ile yeni tarihi zirvesini gördü. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran kararı öncesi 4.32 seviyesinde bulunan dolar/TL, kararın açıklanmasının ardından kademeli olarak yükselişe geçerek uluslararası piyasalarda 4.35 TL'nin üzerini gördü. Tarihi zirvesini 4.3513 TL'ye taşıyan dolar kuru, saat 8.48 itibarıyla 4.3358 TL'de hareket ediyor.

Euro/TL gün içerisinde en yüksek 5.1658 seviyesini görürken, şu dakikalarda 5.14 seviyesinde hareket ediyor.

TRUMP NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İran ile varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekileceğini açıkladı. Trump, kendisinden önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde 2015 yılında imzalanan; İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in de imzaladığı anlaşmadan tek taraflı olarak çekileceğini duyurdu. Trump, "Bu utanç verici anlaşma barış getirmedi. İran'a en üst düzeyde yaptırımlar uygulayacağız" dedi.

Haberin Devamı

BORSA 98 BİNİ GÖRDÜ

Borsa İstanbul psikolojik sınır olan 98 bin puanı gördü. Endeksin bu noktası 10 ayın en düşük seviyesi. Borsa bu yıl 121 bin puana kadar yükselmişti. Borsada yılbaşından beri kayıp yüzde 14’ü buldu. Borsa günü yüzde 1.49 kayıpla 99 bin 363 puandan tamamladı. Türk Lirası varlıklarındaki risk artışı 5 yılık iflas riskini gösteren CDS’lere de yansıdı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 237 puanla 1 yılın zirvesini gördü.

FAİZLERDE YÜKSELİŞ
Dolardaki güçlenmenin yanı sıra seçim belirsizliği, petrol fiyatlarındaki yükseliş, makro ekonomik verilerdeki bozulma Türkiye piyasalarını bozan başlıca gelişmeler. Ancak dün gelişmiş ülkelerin yani Almanya, İngiltere, Fransa borsaları da günü satıcılı geçirdi. Bu da ABD’deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileriyle dolar endeksinin yılın en yüksek seviyelerine çıkmasından kaynaklandı. Dolardaki güçlenme tüm gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Türk Lirası ve Rus Rublesi en fazla değer kaybı yaşayan iki para birimi.

Analistler seçim süreci tamamlanana kadar borsada ve Türk Lirası’nda kaybın süreceği görüşünde. Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 15.53’e, on yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 14.04’ye çıktı.

Haberin Devamı

Bu arada dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump  İran ile nükleer anlaşmanın iptal edildiğini açıkladı. Türkiye piyasaları kapandıktan sonra dolar uluslararası işlemlerde 4.3371 seviyesini gördü.  

Piyasalarda dolar fırtınası

ENDEKSTE 95 BİN İHTİMALİ
Şeker Yatırım’ın yorumunda Borsa İstanbul endeksi kısa vadede 105 bin 300 altında kaldıkça yükselişlerin tepki niteliğinde kalması ve orta vadeli düşüş trendinin devam etmesi beklerken, kısa vadede 99 bin 200-100 bin 500 aralığında bir endeks hareketi öngörüldü. Yorumda, “Kısa vadeli göstergelerin aşırı satımda olması nedeniyle endeksin 99 bin 200 üzerinde tutundukça ilk hedef 104 bin ve sonrasında ise 105 bin 300’lere kadar güçlü bir tepki yükselişi gerçekleştirmesi beklenmektedir. Endeksin 99.000 altındaki kapanışlarda 95 bin hedeflemesi beklenir” denildi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!