Piyasalarda büyük hareketlilik

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda büyük hareketlilik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 09:43

Uluslararası piyasalarda yeni hafta hareketli başladı. Dolar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi yapacağına yönelik beklentilerle yeni bir dip yaparken, Asya borsaları ise rekora koştu. Petrol fiyatları tarihinde ilk kez 93 doların üzerini görerek yeni bir rekor kırdı. Altın fiyatları da son 28 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Haberin Devamı

Asya borsalarında rekor serisi devam ediyor. Nissan Motor gibi dev şirketlerin gelirlerindeki üstün performans, borsalara da aynı şekilde yansıyor. Japonya'da Nikkei Endeksi günü yüzde 1.2'lik yükselişle noktalarken, Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi ise yüzde 2.4'lük artışla rekor kırdı. Morgan Stanley Asya Pasifik endeksi sene başından bu yana yüzde 45 değer kazanırken, Morgan Stanley dünya endeksini getiri açısından üçe katladı. Öte yandan bugün Güney Kore ve Hong Kong borsalarında da yeni rekorlar görüldü.

Analistler, FED'in çarşamba günü yapacağı toplantıdan faiz indirim kararı beklendiğini ve bu beklentinin piyasanın en büyük motivasyonu olduğunu belirtiyor. ABD'deki olası faiz indirimi ile birlikte ülke ekonomisinin canlanacağına ve bu hareketin Asya şirketlerinin ihracat performansına olumlu yansıyacağına ilişkin tahminler de bölge borsalarının yükselmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Bu olumlu beklentiler, rekor fiyatlara ulaşan petrol fiyatlarını da gölgede bırakıyor. Petrol bugün Asya'daki işlemlerde tarihinde ilk kez 93 doları görmesine karşın, enflasyona yönelik tedirginliklerin pek fazla hissedilmediği görülüyor. Analistler, yükselen petrol fiyatlarının düşük dolar, Ortadoğu'daki durum, yaklaşan kış sezonu gibi birçok nedeni olduğunu ve 100 dolarlık bir fiyatın artık sürpriz olarak kabul edilmediğini belirtiyor.

FED'in faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentiler doları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Avrupa ortak para birimi euro dolar karşısında 1.4430 ile yeni bir rekor kırdı. Analistler, bu hafta FED'in yapacağı toplantının yanında ABD'den gelecek olan verilerin parite üzerinde etkili olacağını belirtiyor.

Altın fiyatlarındaki yükseliş de devam ediyor. Özellikle doların düşmeye devam etmesi, altın ve altın enstrümanlarına ilgiyi artırıyor. Altının onsu bugün son 28 yılın zirvesindeki hareketine devam ederken, fiyatlar 794 doların üzerine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!