Piyasalarda belirsiz bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda belirsiz bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda son siyasi gelişmeler yüzünden kafalar iyice karışmış durumda. Borsada geçen hafta sonunda yaşanan şok düşüş dün hız keserken, faiz ve döviz piyasalarında siyasi belirsizlikten kaynaklanan tedirginlik hakimdi.

Baykal ve Başbakan Yılmaz'ın açıklamaları piyasalarda, geçen hafta cuma günü itibariyle, bu yıl ekim ayında seçim hükümeti kurulacağı ve Mart 1999'da da erken seçime gidileceği şeklinde algınalandı ve portföylerde de bu doğrultuda pozisyon hazırlığı yapıldı.

Fakat iki liderin kendi aralarında vardığı seçim mutabakatına gerek kendi partilerinden gerekse koalisyon ortaklarından hafta sonunda gelen tepkiler, kafaları iyice karıştırdı. Erken seçim ve seçim hükümeti gündemde mi, değilmi? Dünkü gelişmelerden bunların cevabını vermek mümkün değildi.

CHP varılan anlaşmanın uygulanmasında ısrar ediyor. Fakat ANAP dahil tüm koalisyon ortakları erken seçime karşı olduklarını açıkladılar. Dahası Başbakan Yılmaz da Baykal ile yaptıkları seçim anlaşmasından, önceki gece yaptığı açıklamalarla geri adım atma sinyalleri verdi. Yılmaz'ın, ‘‘seçim hükümeti konusunda Baykal yeniden değerlendirme yapmalı’’ çağrısı dün sabah piyasaları da biraz umutlandırdı.

Açılışta geçen haftanın devamı olarak hızlı düşüşle açılan borsa, ilk dakikalarda 4 bin puanın da altına indi. İlerleyen saatlerde Yılmaz'ın çağrısına CHP kanadından gelebilecek olumlu cevap beklentisinin etkisiyle borsa toparlandı. Birara endeks geçen hafta kapanış değerinin de üzerine çıktı ve artıya bile geçti. Fakat öğleden sonra CHP'nin seçim hükümeti konusunda iki lider arasında varılan anlaşmayı, yeniden gözden geçirme gereği duymadığı yolundaki açıklaması, borsada tekrar satış baskısını artırdı. Borsa günü 1.6 oranında kayıpla 4 bin 20 puandan kapattı.

Evet seçim var mı, yok mu?. Yatırımcı hangi liderin sözüne güveneceğini kestiremiyor. Belirsizliğin yeniden artması yüzünden dün imzalanan bir milyar dolarlık dev GSM özelleştirmesi bile gölgede yapıldı, bitti. Yani güme gitti. Umarız bu belirsizlik ortamı uzun sürmez. Yoksa İş Bankası talepleri sadece ön kayıt olduğu için gerçekten güme gidebilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!