Piyasalarda bayram havası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda bayram havası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsa Endeksi yüzde 5.9'luk artışla 3 bin 645 puan oldu.

Gecelik faizler yüzde 81'den 73'e indi.

Merkez Bankası, doları 250 bin liranın altına düşürdü.

Uzun tatil döneminden sonra dün yeniden açılan piyasalarda bayram havası yaşandı. Piyasalarda en büyük şenlik dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yaşandı. Merkez Bankası dövize, interbank piyasasında satış yaparak müdahale ederken, gecelik faiz oranları da yüzde 75'e kadarg eriledi. İMKB Endeksi dün 202 puan birden arttı ve 3 bin 645 puana yükseldi. Hisseler dün ortalama yüzde 5.9 oranında prim yaptı. Borsa 10 günlük tatilin acısını çıkarırcasına sabah seansından itibaren alım emirleriyle tırmanışa geçti. Bayram öncesi son seansta 3 bin 443 puandan kapanan İMKB Bileşik endeksi dün ilk senasta 125 puanlık artış kaydederek 3 bin 568 puana ulaştı. Hisse senetleri, ilk seansta bayram öncesi kapanışa göre ortalama yüzde 3.6 oranında prim yaptı. İlk seansta işlem hacmi de 39 trilyon liraya dayandı.

Borsada alım emirleri ikinci seansta da artarak sürdü. Özellikle enerji dağıtım ihalelerini alan holdinglerin hisseleri ile iletişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde yoğun alımlar dikkati çekti. İletişim sektöründeki hareketlilik Türk Telekom'un özelleştirme hazırlıklarına bağlanıyor. İkinci seansta işlem hacmi ilk seanstakinin de üzerine çıkarak, 45 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Borsada günlük toplam işlem hacmi ise 84 trilyon lira civarında oldu.

Uzmanlar borsada dün başlayan hareketliliği yeni bir çıkışın başlangıcı olarak nitelendiriyorlar. Endeksin küçük çaplı kâr realizasyonlarının ardından dün başlayan çıkış dalgası ile 4 bin puanı görmesi bekleniyor.

Uzmanlar, borsada yükselişi şu nedenlere bağlıyorlar:

Siyasi tansiyonun düşmüş olması ve seçimlerin büyük olasılıkla 1999'a kalması.

Enflasylonda başlayan düşüş

İş Bankası başta olmak üzere özelleştirmenin önümüzdeki günlerde hızlanacak olması.

Uzun bayram tatilinin ardından dövizde Merkez Bankası müdahalesi geldi. Bayram tatili süresince, birazda spekülatif nedenlerle 250 bin liraya fırlayan dolar, dün Merkez Bankası'nın döviz interbankında satış yaparak müdahalesiyle hızla geriledi.

Dolar, bankalararası döviz piyasasında müdahale sonrasında 246 bin liraya kadar geriledi. Merkez Bankası'nın müdahalesinde doların tatilde, 1.85 mark düzeyinden 1.82 marka kadar gerilemesi de etkiliydi.

Merkez Bankası, dövizin yanısıra Türk Lirası'nda da fonlama yaparak piyasayı rahatlattı. Sabah saatlerinde yüzde 81 düzeyinde olan gecelik faizler, Merkez'in piyasayı fonlamasının ardından yüzde 73'e kadar geriledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!