Piyasalar not artırımıyla uçtu

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar not artırımıyla uçtu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 13:57

Türkiye'nin kredi notunun yükseltimesi haberiyle birlikte piyasa coştu.

Haberin Devamı

Kuruluş aynı zamanda uzun vadeli TL cinsi notunu da 'BB'den 'BB+'ya yükseltti.

Fitch, Türkiye'nin kısa vadeli döviz cinsi notunu 'B' olarak teyit ederken, uzun vadeli notlarının görünümünü durağan olarak belirledi.

Uzmanlar, yakın zamanda Moody's ve Standart&Poors gibi kurumların da Türkiye'nin kredi notunu artırabileceğini belirtiyor.

Türkiye, bu artışa rağmen halen yatırım yapılabilir ülke statüsünün altında bulunuyor. Türkiye'nin bu statüye yükselebilmesi için bir kere daha puan artışına ihtiyacı bulunuyor.  

DEDİKODULAR GERÇEK ÇIKTI

Piyasalarda dün uluslararası bir finas kurumundan not artışı gelebileceği yönünde söylentiler etkili olmuştu. borsa bu söylentiler ve yabancı bir fonun alışları ile yüzde 4'e yakın bir yükseliş gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Fitch'in bugünkü kararı ile de dünkü söylentiler gerçekleşmiş oldu.  

DOLAR BİR ANDA DÜŞTÜ

Fitch'in açıklamasının ardından dolar kuru 1.49 üzerinden bir anda 1.4850 seviyesine kadar geriledi. Dolar gün içerisinde 1.4820'ye kadar geriledi. 

İlk seansı yüzde 0.9 artışla 48 bin 329 puandan tamamlayan borsada ise ikinci seans hızlı bir artışla başladı.

Borsa ilk işlemlerin ardından yüzde 3.2 artışla 49 bin 434 puana çıktı.  Borsa saat 15.55 itibariyle yüzde 3.15 artışla 49 bin 404 puandan işlem gördü. Borsada kapanış ise yüzde 3.71 artışla 49 bin 677 puandan gerçekleşti.

Böylece borsada son üç günlük yükseliş yüzde 10'a dayanmış oldu.

YÜKSELİŞ DEVAM EDER

Piyasadaki hareketi hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, piyasanın geneline bakıldığında yaşanan yükselişin kredi notundan daha çok Türkiye'nin dinamikleri ile alakalı olduğunu söyledi. "Türkiye aslında bu kredi notunun da üzerinde işlem görüyor" diyen Topbaş, şöyle devam etti:

"Biz zaten uzun süredir diğerlerinden ayrışmıştık. Bunun Hazine'nin borçlanma oranlarına bakarsanız da görebilirsiniz. Fitch veya başkası artık yatırımcılar için gösterge değil. Üstelik bence bu geç kalınmış bir karar. Bir de ilginç olan dün piyasa dinamiklerinden bağımsız bir yükseliş vardı. Bu durum Fitch haberinin önceden öğrenilip öğrenilmediği kuşkusunu da beraberinde getiriyor. Bir de bu taraftan bakmak lazım."

Haberin Devamı

Piyasadaki yükseliş eğiliminin devam etmesini beklediğini söyleyen Topbaş, "faizler ve likidite koşulları böyle kaldığı sürece hisse senetleri tarafında yükseliş devam edecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!