Piyasalar karıştı dolar yeni rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar karıştı dolar yeni rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 16:31

Piyasalar üzerindeki siyasi risk baskısı dolara bugün içinde yeni rekorunu kırdırdı. İkinci dalga operasyonu yürüten savcı Muammer Akkaş'ın görevinden alınması ve bunun üzerine sert açıklama yapmasının ardından dolar 2,14 TL'ye yükseldi. Doların bir gün içinde rekor üstüne rekor kırması borsayı da sert düşürdü. Borsa günlük yüzde 2,33 kayıpla 64 bin 555 puana geriledi.

Haberin Devamı

Siyasi gerginlik piyasalarda rekor üzerine rekor kırdırıyor. İkinci dalga operasyonunun gölgesinde bugün içinde 2.1033 TL ile rekor kıran dolar operasyonu yürüten Muammer Akkaş'ın çok sert açıklamalarının ardından dakikalar içinde yükseldi.

Önce 2.1072 ile rekorunu tazeleyen dolar kısa süre içinde 2.14 TL'yi geçti. Dolar şu dakikalarda 2.1280 TL'den işlem görüyor.

Dolardaki rekora Euro ve döviz sepeti de eşlik etti. Euro 2.9314 TL ile rekorunu tazelerken döviz sepeti 2.52 TL'yi aştı.

25 DAKİKADA 4 KURUŞUN ÜZERİNDE ARTTI

Savcı Akkaş'ın açıklamaları öncesi dolar 2.0970 TL'de bulunuyordu. Açıklamaların ardından sadece 25 dakikada dolar 2.14 TL'yi gördü.

BORSA SERT DÜŞTÜ

Akkaş'ın sert açıklamasının ardından borsada çok sert satış dalgası geldi. Borsa dakikalar içinde yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşadı ve günü yüzde 2,33 kayıpla 64 bin 555 puana kadar geriledi. Böylece borsa 14 Ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyeden kapandı.

Haberin Devamı

SAVCI NE DEMİŞTİ?

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosya elinden alınan Savcı Muammer Akkaş açıklama yaptı. Savcı Akkaş açıklamasında ‘Cumhuriyet Savcısı olarak soruşturma yapmam engellenmiştir' dedi.

"RAKAMLAR ALIŞILMIŞIN DIŞINDA"
Bosphorus Capital Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar rakamların alışılmışın dışına çıkmaya başladığını bildirdi. Salar'a göre bunun temel gerekçesi ise siyaset. Salar "Türkiye’de böyle negatif bir fiyatlama var şu anda. Her gün yeni bir haber geliyor. Yatırımcılar da bir şekilde pozisyon alıyorlar. Siyasi taraftaki algıya bağlı olarak piyasalar sükuneti sağlayacak bir algı bekliyor. Fed’in tahvil alımlarını azaltma kararını almasının ise borsanın düşüp doların yükselmesiyle bir ilgisi yok zira yurtdışındaki değerler normal fiyatlanıyor. Türkiye burada negatif ayrışıyor" diye konuştu.

"DOLARIN YÜKSELİŞİNDE BİRÇOK FAKTÖR ROL OYNUYOR"
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı siyasi gerilim ile birlikte doların yükselişinin gerçekleştiğini bildirdi. Zeynel Balcı "Türkiye'nin döviz dengesinin hasas durumu ve FED'in likdite kısma kararı ve Gelişen Piyasalardan sıcak para çıkış beklentisi, belki Merkez Bankası'nın faiz silahının kullanmaksızın döviz satarak kurlara müdahaleye devam etmesinin bu aşamada yeterli görülmemesi, döviz açığı olanların pozisyon kapatma eğilimde olması, her piyasalda olduğu gibi döviz piyasasında da spekülasyon olması döviz kurlarına yükseliş olarak yansımaya devam ediyor." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!