Piyasalar ECB'nin faiz kararını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar ECBnin faiz kararını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 09:46

Piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararını yakından takip edecek.

Haberin Devamı

Türkiye'de piyasaların dünya piyasalarından olumlu yönde ayrıştığının en önemli göstergesi olarak tahvil-bono piyasasının seyrine dikkat çekiliyor. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi, açıklanan enflasyon ve büyüme verilerinin ardından dün düşüşüne devam etti ve bir ara yüzde 8,11'i gördüğü günü 8,17 seviyesinden kapattı.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın 26 Temmuz'da açıklayacağı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini düşürebileceği beklentisinin faizlerde alıcılı seyrin devam etmesini sağlayacağını belirtiyorlar.

Türkiye'deki ayrışmanın dün Avrupa'da faiz tarafında görülen satıcılı seyir ve özellikle İspanya'da 10 yıllık tahvil faizlerin gördüğü en düşük yüzde 6,1750 seviyesinden gelen satışlarla günü yüzde 6,4100 seviyesinden kapatmasına rağmen gerçekleşmesi dikkat çekiciydi.

Haberin Devamı

Dünya borsalarına bakıldığında bugün ECB'nin toplantısından çıkacak 25 baz puanlık faiz indirim kararının şimdiye kadar fiyatlandığını belirten uzmanlar, büyümeyi destekleyecek başka adımların atılması gerektiğini, aksi taktirde faiz indirimin tek başına bir anlamı olmayacağını dile getirmeye başladılar.

Bununla birlikte genel olarak Merkez bankalarının ve politikacıların büyümeyi ve borç krizini aşacak adımları atmak için daha fazla beklemeyecekleri görüşünün piyasalar genelinde hakim olduğu düşünülüyor. Dün bağımsızlık günü tatili dolayısıyla ABD spot piyasalarının kapalı olması ve bugün açıklanacak ECB faiz kararı nedeniyle diğer borsaların dar bantta dalgalı bir seyir izlediği görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,2 değer kaybıyla kapatırken Fransa'da CAC 40 endeksi ise hemen hemen önceki kapanış seviyesi olan 3.267 puandan kapattı. (Önceki kapanış: 3.271)

Bugüne gelindiğinde Uzmanlar Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararı ve özellikle ECB Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını belirtiyorlar. İMKB 100 endeksinin dün dar bantta dalgalı seyretmesinin ardından günü 63.000 seviyesinin hemen altında kapatmasına dikkat çeken analistler ise 63.400 ve bu yılın zirvesi olan 63.616 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini belirtiyorlar.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.30 Almanya Haziran inşaat sektörü PMI
11.30 Avro Bölgesi Haziran verimlilik PMI
13.00 Almanya Mayıs fabrika siparişleri
14.00 BOE faiz kararı - varlık alım programı
14.45 ECB faiz kararı
15.15 ABD Haziran ADP özel sektör istihdamı
15.30 ABD haftalık işsizlik başvuruları
17.00 ABD Haziran ISM imalat sanayi dışı endeksi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!