Piyasalar denge bulmaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar denge bulmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 21:38

15 Temmuzda yaşanan darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların önemli bir pozisyon değişimi yapmadığı görüldü. Olayın ciddiyeti düşünüldüğünde ‘ucuz atlattık’ demek yanlış olmaz. Kısa sürede piyasaların denge kurduğunu söyleyebiliriz. Ancak gelecek hafta yoğun bir ekonomik gündem var. Moody’s’in açıklaması beklenen Türkiye’nin kredi notu yakından izlenecek.

Haberin Devamı

BAŞARISIZ darbe girişiminin piyasalarda açtığı yaralar sarılmaya başladı. Borsada tepki alımları, döviz kurları ve faiz oranlarında ise düşüş görüldü. Siyasetin sakinleşmesi, dış piyasalardaki iyimserliğin devam ediyor olması, borsada işlem gören bazı şirketlerin kendi hisselerinde alım yapma kararları ve ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler etkisini gösterdi. Darbe girişiminden sonraki 18 Temmuz-22 Temmuz haftası hisse senetlerinde 220 milyon dolar, tahvil bonoda 300 milyon dolarlık satış yapan yabancı yatırımcıların önemli bir pozisyon değişimi yapmadığını görülüyor.

PİYASALAR UCUZ ATLATTI

Olayın ciddiyetini dikkate aldığımızda piyasalar olayı ucuz atlattı ve kısa sürede yeni dengesini kurdu, diyebiliriz. Merkez bankalarının parasal genişleme ve düşük faiz politikası piyasalar için önemli bir referans olmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta yoğun ekonomik gündem var. Temmuz enflasyon, ABD tarım dışı istihdam verileri ve Moody’s tarafından açıklanması beklenen Türkiye’nin kredi notu konusundaki değerlendirmeler yakından izlenecek. Olağandışı bir gelişme olmazsa artık ekonomik iç ve dış gündeme duyarlılık artmaya başlayabilir. Tepki hareketleri sonrası temkinli görünümü aşmak için piyasaları taşıyacak beklentilerin de oluşması gerekecek.

Haberin Devamı

MOODY’S KREDİ NOTU BEKLENİRKEN HATIRLATMA...

Başarısız darbe girişiminin hemen sonrası yaptıkları değerlendirmelerle kredi derecelendirme kuruluşları ekonomi gündemine oturdu. Yapılan değerlendirmeler çok aceleci ve inandırıcılıktan uzak görüldü. Bu gelişmeler bize 12 Nisan 2015 tarihinde yaptığımız ve yine bu sayfalarda yayınladığımız bir çalışmayı hatırlattı. 2013 yılı Mayıs ayında Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notu ‘Yatırım yapılabilir’ ülke konumuna geldikten sonra, 2015 yılı Mart dönemine kadar geçen sürede sermaye piyasalarındaki  değişimlere yer vermiştik.  O tarihteki yazımızın başlığı ‘Kredi not artışı piyasalara yaramadı’ olurken düşük notta karamsar, yüksek notta da aşırı iyimserlik çok doğru olmasa gerek. Sonuç ve rakamlar ortada, diye yazımızı bitirmişiz. 12 Nisan 2015 tarihinde yazdığımız şeyler bugün için de geçerli. 2013 yılı Mayıs ayında Türkiye’ye Moody’s tarafından yatırım yapılabilir ülke notu verildikten sonra ne borsa ne faiz oranları, ne de yabancı yatırımcı portföy büyüklüğü bir daha o seviyeleri hiç görmedi. Not artışını yabancı yatırımcılar satış fırsatı olarak gördü. Halbuki o zamanki bütün değerlendirmeler ve ileriye yönelik projeksiyonlar, Türkiye’ye yabancı sermaye akışının artarak devam edeceği şeklindeydi. Reel ekonomiye yansımalarına baktığımızda yani ‘Uluslararası Doğrudan Yatırım’ girişleri için de aynı şeyler geçerli. 2012 yılında 13.2 milyar dolar olan yabancı doğrudan sermaye girişleri, yatırım yapılabilir ülke konumuna ulaştıktan sonra 2013 yılında, 12.4, 2014 yılında, 12.5 milyar dolara geriledi. Bu tarafta da pek bir katkısı görülmüyor. Türkiye, Moody’s ve Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke statüsünde değilken doğrudan yatırımlar 2006-2007 yıllarında 20 milyar doların üzerinde, 2011 yılında ise 16 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Son yıllardaki artışları, 4 milyar doları aşan gayrimenkul alımları olmak üzere başka etkenlere bağlamak gerekir. Yaklaşık son üç yıllık gerçekleşmelere bakarak tekrarlamakta yarar var. İyi not aldığımızda dahi bir yararını görmedik. Bu açıdan kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlenmelerinde fazla iyimser veya karamsar olmaya gerek yok. Biz işimize bakalım derim.

Haberin Devamı

BORSADA İLK DİRENÇ 76.500

Borsada tepki çıkışı sürüyor. İlk dirençler 76.500-77.000 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. 77.000 seviyesinin üzerinde ise çıkışın devamıyla birlikte sonraki dirençler 78.300 ve 80.000 seviyelerinde. İlk destekler 74.500-73.500 seviyelerinde bulunuyor. 73.500 seviyesinin üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyacaktır. Aksi takdirde satışların etkisiyle 72.500 ve 70.500-70.000 sonraki geri çekilme noktaları. Endekste tepki yükselişi devam etmekle birlikte direnç seviyelerinde satışla karşılaşılabilir.

TEPKİ ALIMLARI GÖRÜLEBİLİR

Dolar/TL kurunda, sert yükseliş hareketi kâr satışları görüldü. Geri çekilmelerde 3.00 psikolojik destek seviyesinin altında. Sonraki önemli destekler 2.97-2.95 noktalarında bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. 2.95 seviyesinin altında verilecek destek noktaları 2.93-2.90 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 3.02-3.05 satışla karşılaşması muhtemel ilk direnç noktaları. Sonraki direnç 3.10 seviyesinde. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!