Piyasalar beklentileri fiyatlıyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar beklentileri fiyatlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 10:00

ECB'nin faiz indirme, Çin'den gelecek teşvik ve ABD'deki parasal genişleme belentisi piyasaları olumlu etkiliyor.

AB liderlerinin Brüksel'deki zirvede aldığı kararlardan sonra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri indireceği, Çin'de açıklanan son veriler sonrasında büyümeye yönelik teşviklerin yakında uygulamaya alınabileceği, ABD'de açıklanan son veriler sonrasında parasal genişlemeye (QE3) yönelik adımların atılabileceği beklentileri, borsaların yükseliş trendinde hareket etmesini sağlıyor.

Almanya'da DAX endeksinin son 3 iş günündeki yükselişi yaklaşık yüzde 7 olurken 6600 seviyelerinden geçen 100 günlük hareketli ortalamasın hemen altında 6.578 puandan kapattı. İspanya'da IBEX endeksi de son 5 işlem günü yükselişle kapatarak 7.219 puana ulaştı. IBEX endeksi haziran ayı başında 6.000 puanın altına gerilemişti.
ABD'de ise Dow Jones endeksi de dün yaklaşık yüzde 0,5 oranındaki yükselişle 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde üçüncü kapanışını yaptı. Analistler ABD'de açıklanan veriler ve IMF'in ABD ekonomisi ile ilgili büyümeye yönelik risklerin altını çizdiği açıklamalardan sonra piyasaların FED'den yeni önlemler gelebileceğine yönelik beklentiyi fiyatladığını belirtiyorlar.

Son beklenti anketlerinde ECB'nin yarın 25 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceğini düşünenlerin oranı oldukça yüksek. Bu beklenti ile tahvil bono piyasalarında faizlerin gerilemesi borsalara olan talebin de artmasını sağladığı belirtiliyor.

Yurt içinde ise hem Avrupadaki faiz indirimi beklentisi hem de beklentilerden oldukça iyi gelen enflasyon rakamları gösterge tahvilin bileşik faizinin 8,24'e kadar gerilemedikten sonra 8,31 seviyesinden kapatmasını sağladı. İMKB'de de alıcılı seyrin devam ettiği ve endeksin 62.700 direncinin üzerinde kapanış yaptığı görüldü. Analistler İMKB 100 endeksinin 63.400 zirvesine doğru yükseliş hareketine devam edeceği, ancak bu direnç seviyesinin orta ve uzun vadeli direnç konumunda olması nedeniyle satış baskısının artabileceğini kaydediyorlar.

Uzmanlar bugün ABD'de spot piyasaların “bağımsızlık günü” tatili dolayısıyla kapalı olması nedeniyle diğer piyasaların da önceki güne göre daha sakin seyredebileceğini kaydediyorlar.

Bugün piyasaların takip edeceği veriler:

10:45 İtalya PMI Hizmet Sektörü Endeksi (Haziran) (Nihai)
10:50 Fransa PMI Hizmet Sektörü Endeksi (Haziran) (Nihai)
10:55 Almanya PMI Hizmet Sektörü Endeksi (Haziran) (Nihai)
11:00 AB PMI Hizmet Sektörü Endeksi (Haziran) (Nihai)
11:30 İngiltere PMI Hizmet Sektörü Endeksi (Haziran)
12:00 Euro Bölgesi Perakende Satışlar (Mayıs)
14:30 Türkiye TCMB TÜFE ve ÜFE bazlı reel kur gerçekleşmeleri
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!