Piyasada 'müdahale' sesleri

Güncelleme Tarihi:

Piyasada müdahale sesleri
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 12:01

Dolarda yaşanan hızlı çıkış Merkez Bankası'ndan da müdahale ihtimali akıllara getiriyor. Şimdilik çok yoğun bir beklenti olmasa da piyasadan müdahale sesleri yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, YTL’deki deÄŸer kaybının devam etmesi durumunda, bunun hem enflasyon hem de risk algılamalarına yönelik olumsuz etkileri olacağına dikkat çekerek, Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde piyasaya doÄŸrudan satım yönünde müdahale edebileceÄŸine dikkat çekiyor.Â

İşte dolardaki yükselişin sorumlusu

Abank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, Merkez'in müdahalesinin olası gözüktüğünü belirterek, "Ama Merkez bankaları genel olarak etkili olacakları bir ortamda müdahale etmeyi beklerler" dedi.

2006'daki son doğrudan alım yolu ile müdahalenin 1.68-1.69 YTL seviyelerinden geldiğini ifade eden Aytekin, "Merkez Bankası yine 1.68'den müdahale edebilir. Ama etmeyi tercih eder mi, bunu kestiremiyorum" diye konuşthttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/6676472[1].gifu.

Haberin Devamı

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi de Merkez Bankası'nın doğrudan müdahalenin işe yarayacağından emin olmadan müdahale yapmayacağını belirtti. Gelberi, şöyle devam etti:

"Burada şuna bakacak: Hedge fonların elindeki varlıkları tasfiye sürecini durdurmak mümkün mü? Bence, hayır. Bu fonlar tüm dünyada varlıklarını tasfiye etmek zorunda. Merkez Bankası döviz müdahalesi veya faiz indirimi ile bunu durduramaz. Ama tüm bu satış süreci bittikten sonra panik sürerse, işte o zaman Merkez'in müdahalesi işe yarar. Ama şu anda işe yaramaz ve Merkez de işe yaramayacağını düşünerek bu müdahaleyi yapmaz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!