Piyasada, ’Merkez Bankası Başkanı istifa etti’ oyunu

Güncelleme Tarihi:

Piyasada, ’Merkez Bankası Başkanı istifa etti’ oyunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 00:00

Yurtdışında bozulan ve AKP’nin kapatılmasına yönelik tedirginlikle güne başlayan piyasalarda Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın istifa ettiğine yönelik çıkan söylenti doların 1.23’ten 1.24 YTL seviyesine yükselmesine neden oldu. ABD ve Avrupa borsalarında aşağı yönlü seyire paralel hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 2.83 değer kaybetti.

Haberin Devamı

Merkez söylentisi

Geçen hafta borçlanma faizini yüzde 0.50 artıran Merkez Bankası’nın bu kararının ardından piyasalarda olumlu hava oluşmuştu. Bununla faiz cazibesiyle birlikte yabancının YTL’ye olan iştahı doların 1.22 YTL seviyesine inmesini sağladı. Ancak dün piyasalarda yurtdışındaki gerginlikle birlikte tedirginlik hakim oldu. Özellikle öğleden sonra içeride Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’la ilgili söylentiyle birlikte tedirginlik arttı. Piyasalarda hızla yayılan bu söylenti Yılmaz’ın görevinden istifa ettiğine yönelikti.

Yalanlama geldi

Söylenti öncesinde dolar bankalar arası piyasada güne 1.2330 YTL’den başladı. Almanya’da beklentilerden kötü gelen enflasyon verisiyle birlikte piyasalarda moraller bozuldu. ABD’de açıklanacak veri beklenirken, Türk para piyasalarında Merkez Bankası’na yönelik söylenti ile tablo birden değişti. dolar bu söylenti ile birlikte 1.24 YTL’nin üzerine çıktı. Merkez Bankası Basın Sözcüsü Cihan Aktaş ise, istifayı yalanlayarak, "Haberler tamamen spekülasyon ve gerçek dışıdır" dedi.

ABD moral bozdu

Bu söylentinin ardından ABD’den gelen üretici fiyatları beklentilerin altında kaldı. ABD’de nisanda ÜFE yüzde 0.2 çekirdek ÜFE ise yüzde 0.4 artış gösterdi. Verinin ardından ABD borsalarında vadeli işlemlerde kayıplar arttı. Avrupa borsalarında değer kaybı yüzde 1.5’in üzerine çıktı. Dolar yurtdışında bozulan havayla 1.2450 YTL seviyesine çıktı. Gün sonunda bankalar arası piyasada valörlüde 1.2430 YTL’den işlem gördü. Serbest piyasada ise kapanış 1.2400 YTL’den gerçekleşti.

İMKB yüzde 2.83 düştü

Yurtdışı borsalardaki bozulma içeride AKP’nin kapatılmasına yönelik beklentilerin güçlenmesi ve söylentilerle birlikte İMKB Ulusal 100 Endeksi’nde kayıplar arttı. Borsa 41 bin puan seviyesine gerilerken, ABD vadeli işlemlerinde kayıpların artmasına paralel düşüş hızlandı. Endeks gün sonunda 41.296 puandan yüzde 2.83 değer kaybıyla kapandı.

Petrol 129 doları aşarak rekor kırdı

DOLARIN değer kaybı ve Çin’den gelen talebin artmasıyla varil başına 2 dolardan fazla artan ABD hafif petrolü 129.31 dolara ulaşarak yeni rekora imza attı. Brent türü petrol ise 127.49 dolara çıktı.

Esra SAHİCİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!