Piyasada gözler FED’e çevrildi dolar 1.26 YTL’yi test etti

Güncelleme Tarihi:

Piyasada gözler FED’e çevrildi dolar 1.26 YTL’yi test etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 00:00

Global piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yapacağı açıklamaya odaklı bir işlem günü geçirdi.

"FED’den olumlu açıklama gelecek" beklentisini satın alan piyasalar, gün boyunca temkinli iyimserlik sergiledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yurtdışı eşliğinde gün içinde yüzde 1’in üzerinde değer artışı yakaladı. Dolar, gün içinde yabancı alımlarıyla 1.2690 YTL’ye kadar indi. Ancak ABD’deki tedirginlik ve Dow Jones’in aşağı yönlü işlemleri kazançların bir bölümünü geri aldı.

DOW JONES YÜKSELİNCE: ABD riskli mortgage kredilerine yönelik endişeler ve arka arkaya batan hedge fonlarla sarsılan global piyasalar yönünü yukarı çevirmek için olumlu haberlere odaklandı. Geçen hafta cuma günü Dow Jones’un günlük yüzde 2.5 oranında düşüş sonrasında paniğe kapılan dünya borsalarında, önceki gün korkulan olmadı. Hatta dün Dow Jones endeksi mali sektör hisselerine gelen alımlar eşliğinde yüzde 2’ye varan yükseliş gerçekleştirdi.

FED BEKLENTİSİ: Hafta başından itibaren FED’in dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamaya odaklanan dünya piyasaları dün tedirgin ama olumlu bir bekleyiş içinde geçti. Dünya piyasalarının temkinli olumlu seyrindeki en önemli etken ise, "FED’in ABD riskli mortgage kredilerine ilişkin olumlu açıklamalar yapacak" yolundaki beklentiydi. Böylece Dow Jones’tan destek bulan Avrupa borsaları yönünü yüzde 1 civarında değer kazandı.

DOLAR 1.26 YTL’Yİ TEST ETTİ: Yurtdışı piyasalarda yaşanan temkinli iyimser seyir dün içerde doların gerilemesine neden oldu. Pazartesi günü 1.30 YTL’nin üzerine çıkar korkusu yaşanan dövizde dolar dün bankalar arası piyasada 1.2690 YTL’ye kadar geriledi. Dolar, serbest piyasada günü 1.2780 YTL’den tamamladı. İMKB Ulusal 100 Endeks’i de ABD ve Avrup’nın desteğinde yüzde 0.55 yükseldi ve günü 50.708 puandan tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!