Piyasada ABD ve Kuzey Irak dalgası

Güncelleme Tarihi:

Piyasada ABD ve Kuzey Irak dalgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2007 00:00

ABD tahvillerinin getirisinin yüzde 5’i aşması ve FED’in faiz artıracağı beklentisi uluslararası piyasalarda çalkantı yarattı.

Dış piyasalardaki sarsıntının yanısıra, Kuzey Irak’a operasyon söylentileri ve Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasıyla dolar, 1.37 YTL’ye dayandı. Borsada gün içinde kayıp yüzde 2’nin üzerine çıktı. Piyasalardaki stresi ABD cari açık verisi attı.

ABD 10 yıllık tahvillerinde faiz getirisinin yüzde 5’in üzerine çıkması, gelişmekte olan ülkelere yapılan carry trade (Japon Yen’i ile ucuza fonlama) pozisyonlarında satışı hızlandırdı. Global oyuncular uluslararası piyasalarda uzun vadeli yatırımdan vazgeçip, kısa vadeli yatırıma yönelerek nakite geçmeye karar verince, piyasalarda sarsıntı meydana geldi. Dünde ABD faiz getirisinin 5.25 seviyesine kadar çıkması ve içeride Türk ordusunun Kuzey Irak’a operasyon yaptığı yönündeki haberler yabancı fonların döviz piyasasında yoğun satışlarına neden oldu.
/images/100/0x0/55eb5579f018fbb8f8ba9145


GENELKURMAY AÇIKLAMASI ETKİLEDİ: Ayrıca Genelkurmay’ın açıklaması da piyasaları olumsuz etkileyen unsurdu. Güne 1.33 YTL seviyesinden başlayan dolar hızla 1.3660 YTL kadar çıktı. Uluslararası borsalardaki aşağı yönlü harekete eşlik eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yabancı satışlarıyla 43 bin seviyesine kadar geri çekildi. Ancak öğleden sonra ABD’den gelen cari açık rakamının beklentinin altında kalması ve FED yetkililerinin açıklamaları satışların hızını kesti. Dolar 1.35 YTL’ye gerilerken, borsada kayıplar da azaldı.

FED FAİZ ARTIŞNA GİDEBİLİR: Zirve seviyelere ulaşan dünya piyasalarının seyrini ABD tahvillerinin getirisinin geçen yıl temmuz ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 5.22’ye tırmanması bozdu. Tahvillerdeki bu yükselişle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki dönemde faiz indirimine gitmeyeceği inancı arttı. Hatta FED’in faiz artırımına gidebileceği konuşmaları da gündeme gelmeye başladı. Bu da yabancı yatırımcıların tüm dünyada pozisyonlarını bozmasına neden oldu.

DOLAR 1.37 YTL DAYANDI: Bu gelişmelerle bankalar arası piyasada güne 1.33 YTL seviyesinden başlayan dolar öğle saatlerinde 1.35 YTL’ye ve ardından hızla 1.3660 YTL’ye kadar tırmandı. Böylece dolar mayıs ayından buyana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı. Bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 18.70 seviyesinin üzerine çıktı. Kapanışa doğru toparlanan piyasalarda dolar 1.35 YTL seviyesine döndü. Dolar serbest piyasada 1.3460 YTL’den günü tamamlarken, bankalar arası piyasada valörlüde 1.3490 YTL’ye geriledi.

BORSADA SATIŞ HIZ KESTİ: Yabancı yatıımcılar hisse senetlerinde de satıcılı bir seyir izledi. Açılışla birlikte hızla yüzde 2 civarında gerileyen İMKB Ulusal 100 Endeks’i gün içinde 43 bin 500 puan seviyesine kadar geriledi. Kapanışa doğru tepki alımlarıyla kayıpları azaltan endeks, günün tamamında yüzde 1.14 oranında değer kaybederek, 44.332 puandan kapandı. Endeksin toparlanma, ABD cari ağçığının beklentilerden düşük çıkması ile dış borsalarda başlayan toparlanmaya ve bunun içeriye olumlu yansımasına bağlanıyor.

FED: ABD için enflasyonun düşmemesi en büyük risk

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Chicago şubasi Başkanı Michael Moskow, işgücü piyasasının hala sürpriz derecede güçlü olduğunu ve en büyük riskin enflasyonun beklenen oranda düşmemesi olacağını söyledi. CNBC Televizyonu’na konuşan Moskow, geçen yıl FED’in yüzde 5.25 olarak belirlediği devlet tahvilleri günlük kurunun şimdilik ’uygun’ olduğunu kaydetti. Hala enflasyonu düşük görmek istediğini dile getiren Moskow, ABD Merkez Bankası’nın rahat hissedeceği orana getirmesi için daha gidecek yolu olduğunu kaydetti. Moskow, bordrolardaki artışın da beklenenden daha güçlü kaldığını dile getirerek, işgücünde bazı sektörlerde sıkı eleman arzının eleman birikmesi ve daha az işten atmaya neden olduğunu, bunun da ekonomik büyümeyi zayıflatabileceğini aktardı. Amerikan hisse fiyatlarındaki son düşmeye ve faiz oranlarına da değinen Moskow, yüksek getirili bonoların FED’in para politikasındaki işini daha kolaylaştırmadığını kaydetti. Michael Moskow, "Piyasalar günlük birçok sese sahip. FED kısa dönemli dalgalanmaya cevap vermezken, aktif fiyatlarındaki uzun dönemli düşüşlerin negatif zenginlik etkisine sahip olacağının farkında" dedi.

Yabancı Kuzey Irak’ı ciddiye almaya başladı

ULUSLARARASI piyasalardaki bozulmanın yanı sıra Türk ordusunun Kuzey Irak’a operasyon yaptığı yönündeki haberler ve Genelkurmay’ın önceki gece yaptığı açıklama da, piyasalardaki tansiyonu yükselten unsurların başında yer aldı. Yabancı ve yerli yatırımcıları tedirgin eden Kuzey Irak operasyonunun kaçışı tetiklediğini dile getiren piyasa uzmanları, "Genelkurmay açıklamasının tonu sert olmakla birlikte, Kuzey Irak’a müdahale olasılığını bugüne kadar düşük gören yabancı yatırımcıların, şimdilerde bunu dikkate almaya başlamısı önemli" dedi.

ABD’nin nisan ayı cari açığı 58.5 milyar dolar

ABD’den dün öğleden sonra cari açıkla ile ilgili olarak gelen açıklamalar tüm piyasaları biraz rahatlattı. Özellikle menkul kıymet borsalarında satışlar ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinden gelen ılımlı açıklamalar ve ABD’nin son cari açık rakamı ile azaldı. ABD’de 63.50 milyar dolar olarak beklenen nisan ayı cari açık rakamı 58.50 milyar dolar olarak açıklandı. Bunun ardından FED yetkililerinin de dalgalanmanın kısa vadeli olduğu yönündeki açıklamalarıyla piyasalarda satışlar azaldı. Yüzde 1’in üzerinde kayıpta olan Avrupa borsaları artıya geçerken, Dow Jones yukarı yönlü açılış yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!