Piyasa ‘Biliyordum’a oynadı sakin havayı dış etki bozdu

Güncelleme Tarihi:

Piyasa ‘Biliyordum’a oynadı sakin havayı dış etki bozdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 00:00

Sandık tahmini tutan piyasa, seçim sonrası ilk işlem gününü sakin geçirdi. Açılışta yükselen borsa, dış piyasalardaki olumsuzlukla fren yaptı. Cari açıkla moral bulan borsa günü yüzde 0.28 düşüşle kapattı. Önce 1.56’ya inen dolar ise sonradan 1.57’nin üzerine çıktı.

Haberin Devamı

SEÇİM öncesinde “AK Parti’nin seçimlerden yine birinci parti olarak çıkacağı, ancak yeni bir Anayasa için referanduma gidilmesi gereğini” fiyatlayan yatırımcıların beklentisi gerçekleşince, seçimden sonraki ilk işlem günü de sakin geçti. ‘İstikrarın devam edeceği’ değerlendirmeleri eşliğinde güne yukarı yönlü başlayan borsa, yurtdışı piyasaların baskısıyla günü yüzde 0.28 düşüşle bitirdi. Seçimden sonraki ilk gün piyasaların reaksiyonu ve beklentiler şöyle oldu:
Sandık şaşırtmadı
AK Parti’nin seçimlerden yüzde 50 civarında oyla çıkmasını önceden fiyatlayan İMKB, açılışı hafif bir yükselişle yaptı. Endeks birinci seansın ilk yarısını önceki kapanışa göre 281.72 puan artarak, 63.982 puandan geçti. Hisse senetleri önceki kapanışa göre yüzde 0.44 değer kazandı.
Cari açıkla düzeldi
Sandıktan çıkan sonucun piyasa beklentilerine uygun düşmesi nedeniyle sakin seyir izleyen endeks, yurtdışı piyasaların da etkisiyle eksiye döndüğü noktada, nisan ayı cari açık verileri açıklandı. Cari açıktaki 4 aylık artışa karşın mart ayına göre artış hızının yavaşlaması piyasa tarafından olumlu algılanınca endeks yeniden artıya döndü.
Hızını yurtdışı kesti
Endeks, günün ilk yarısını 63.786 puandan, yüzde 0.14’lük artışla tamamlarken, hızını kesen yurtdışı piyasalar oldu. Japonya dışındaki asya borsaları haftanın ilk gününde son 2.5 ayın en düşük düzeyini gördü, Avrupa borsaları yatay seyretti.
Çin verileri düşüş getirdi
Gelişmiş ve gelişmekte olan 49 ülkenin hisse senedi performanslarını izleyen MSCI dünya borsalar endeksi ise yüzde 0.2 geriledi. Çin’de açıklanan verilerin küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırması ve yatırımcıları devlet tahvillerine yöneltmesinden kaynaklanan bu düşüş, son 3 ayın düşük seviyesi oldu.
Yüzde 0.28 ekside kapandı
Endeks ikinci seansa da yükselişle başladı ve 64 bin direncini kırdı. Ancak, gelen satışlarla birlikte İMKB 100 Endeksi, gün sonunda 63.523 puana geriledi. Fitch’in öğleden sonra gelen açıklaması önemli tepki vermese de, gelişmekte olan piyasalara paralel kapanışa doğru eksiye geçince borsanın günlük değer kaybı yüzde 0.28 oldu. Merkez Bankası kurlarına göre TL’nin dolar ve Euro karşısında değer kazandığı gün, dolar güne 1.5760, Euro da 2.2590 liradan başladı. Gün içinde 1.56 liraya kadar gerileyen dolar gün sonunda yeniden 1.57 liranın üzerine çıktı. Euro da günü 2.2580 liradan kapattı. Dolar kotasyonları ise bugün valorlü işlemler de 1.5730 ile 1.5760 liradan işlem gördü. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise ilk işlemlerde yüzde 8.81 seviyesinden açılarak gün içinde geriledi.

Haberin Devamı

WSJ: ‘Piyasa dostu’nu zorlu bir süreç bekliyor

Haberin Devamı

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ‘Piyasalar AK Parti’ye hoş geldin dedi’ başlıklı piyasaların seçim sonuçlarına nasıl tepki verdiğine ilişkin haber yayınladı. AK Parti için “Dindar, muhafazakar ve piyasa dostu’ diyen WSJ,  anayasa değişikliği için zorlu bir sürece işaret etti.

Fitch, hâlâ ‘Siyasi belirsizlik’ diyor

TÜRKİYE’nin kredi notunun seçimlerden sonra artacağı yönündeki beklentilere ilk yanıt Fitch’den geldi. Ancak Fitch’den yapılan “Kredi notunun artışı, politik istikrara ek olarak sürdürülebilir büyüme ile tutarlı makro ekonomik istikrara bağlı olacak” açıklaması, beklenen not artışının işareti olarak değil uyarı olarak değerlendirildi. Fitch’in EMEA Ülke Notları Başkanı Ed Parker, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni Anayasa hazırlama sürecinin siyasi belirsizlik yaratma potansiyeli taşıdığına işaret ederek, sürecin güç dağılımı, laiklik, din, milliyetçilik ve etnik azınlık hakları gibi konularda görüş ayrılıklarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Gözler mali sıkılaştırma ve yapısal reformlarda

HÜKÜMETTEN seçim sonrasında mali sıkılaştırmaya dönük sinyaller alan uzmanlar, Merkez Bankası’nın aldığı önlemlere ek olarak, ekonomiyi soğutacak yeni tedbirlerden söz ediyor. Üzerinde çalışılması beklenen yapısal reformlar ise şöyle sıralanıyor:
Cari açıkla mücadele: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yeni Orta Vadeli Program’ın (OVP) cari işlemler açığına da odaklanacağı açıklaması, gözleri yeni teşvik sistemine çevirdi.
İstihdam paketi: Yeni dönemde üzerinde durulan 3 paketten biri bu olacak.
Finansal İstikrar Kurulu: TMSF, BDDK, Hazine gibi kurumların yer alacağı Finansal İstikrar Kurulu yakından takip edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!