Piyasa ‘bekle-gör’e yattı

Güncelleme Tarihi:

Piyasa ‘bekle-gör’e yattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 02:19

Bankaları kurtarma yasasının üç maddesinin yeniden Meclis'e gönderilmesini piyasalar ‘bekle-gör’ taktiği ile karşıladı. Dolar, bin lira düşerken, borsa 106 puanlık gerilemeyle 12.764 puandan kapandı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kamuoyunda ‘bankaları kurtarma yasası’ olarak bilinen ‘‘Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’ tasarısının üç maddesini Meclis'e geri göndermesi piyasalarca sakin karşılandı. Dün sabah Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, ‘‘Sorun bu hafta Meclis'te çözülür’’ açıklaması, dün piyasaların sakinliğinde etkili oldu.

Piyasalar bu açıklama sonrasında, Liderler Zirvesi'ne odaklandı. Ancak piyasaların kapanma saatine kadar zirvenin sonuçlanmaması, gün boyunca beklentili kalınmasına neden oldu. Akşam saatlerinde Liderler Zirvesi'nden, ‘uyum yasaları’ ile ilgili anlaşmazlığın çıkması ve Cumhurbaşkanı Sezer'in Meclis'e iade ettiği üç maddenin bugün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olmasıyla ilgili açıklamaların piyasalar üzerindeki etkisi bugünkü işlemlere kaldı.

Derviş'in dün yaptığı açıklama sonrasında, dün Merkez Bankası dolar satış kuru, cuma gününe göre 1.358 lira gerileyip 1 milyon 330 bin liraya indi. İMKB-100 Endeksi ise 106 puanlık düşüşle 12.764 puandan kapandı.

Önce, 2000 yılı Kasım sonra da 2001 yılı Şubat krizleriyle işlem hacmi açısından çok düşük değerlere inen tahvil ve bono piyasasındaki oranlarda da önemli değişiklikler olmadı. Bu piyasada en çok işlem gören kağıt dün yüzde 71.06 ortalama yıllık bileşik faizle kapandı.

İMKB, dün ilk seansta 12.449 puana kadar çekildi. İlk seansa satış baskısıyla başlayan borsa, düşük işlem hacmiyle 12.500 puanın altına indi. 12.449 puanı gördüktensonra toparlanan piyasa ilk seansı, cuma gününe göre 210 puanlık kayıpla 12.660 puandan kapattı. İkinci seansta borsa biraz daha sakin görüntü sergiledi. Borsa, cuma gününe göre yüzde 0.83 geriledi.

Galatasaray'a yabancı ilgisi

Galatasaray'ın halka arzına yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. Hisse satışı öncesinde Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ ile Global Menkul Değerler'in birlikte yürüttükleri yurtdışı çalışmalarının Paris ve Milano tanıtım toplantılarına, Avrupa'nın önde gelen yatırım fonlarının yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Galatasaray'ın halka arzı sırasında satılacak hisse senetlerinin en az yüzde 50'sinin yabancı yatırımcılara satılmasının söz konusu olabileceği belirtildi. Galatasaray Spor Kulübü'nün, ‘Galatasaray markası’ ile ilgili ticari faaliyetlerin sürdürülebilmesi amacıyla 1997'de Americam International Group (AIG) ile ortak kurduğu Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ'nin aldığı halka arz kararının kısa süre içinde hayata geçeceği açıklandı. Bu karar çerçevesinde sürdürülen halka arz çalışmalarının yurtdışı ayağının başarıyla yürütüldüğü belirtildi.

Paris ile Milano'da düzenlenen tanıtım toplantılarından sonra bu hafta sonuna kadar Frankfurt, Londra ve Cenevre'de, Şubat başında ise Atina'da tanıtım toplantılarının yapılacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!