Petrolün düşüşü vurdu, dünya ’hedge fon’ depremi ile sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

Petrolün düşüşü vurdu, dünya ’hedge fon’ depremi ile sarsıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 00:00

Uluslararası piyasalar, dün 2 trilyon dolarlık hedge fonların batacağı söylentisi ile sarsıldı. Başta ham petrol olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş, bu piyasalara da yatırım yapan hedge fonların geleceğini tehlikeye attı. Durgunluk beklentisinin böyle bir söylenti ile birleşmesi Wall Street’in 21 yılın en kötü gününü yaşamasına neden olurken, diğer borsalar da sallandı.

DÜNYA ekonomisinin çok ciddi bir resesyona (durgunluğa) gireceği korkusu, yaklaşık 2 trilyon dolarlık hedge fonların batma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu endişesiyle birleşince, dün piyasalarda bir deprem daha yaşandı. ABD borsalarının önceki günü tarihi düşüşle kapanması, domino etkisi yaparak dünya borsalarında yeni bir çöküş dalgası yarattı. Wall Street’te yaşanan sert düşüşte hızla gerileyen petrol fiyatlarının büyük etkisi oldu. Başta ham petrol olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş, piyasalarda hedge fonların zor durumda olduğu söylentilerinin yayılmasına neden oldu.

ABD, emtia ve hedge

Önceki gün Wall Street’in son 21 yılın en kötü gününü yaşaması, ABD ekonomisine ilişkin olumsuz veriler, emtia fiyatlarındaki hızlı düşüşle birlikte yatırımcıların hedge fonların geleceği hakkındaki endişeleri, son dönemde yeniden toparlanmaya başlayan Avrupa ve Asya borsalarının dün bir anlamda çökertti. Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün hedge fonları vurması borsalardaki satışı derinleştiren en büyük sebeplerden biri olarak gösterildi. Üç ay önce 147 dolarla rekor kıran ABD ham petrolü, o günden bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.

2 trilyon dolar

Banka batışlarının ardından gözler 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahip hedge fonlara çevrilmişti. Global durgunluk korkusu, bunun hisse senetleri piyasasına yansıması hedge fonları zor duruma düşürdü. Borçlu olan hedge fonlar ardı ardına pozisyon kapatmaya başlayınca piyasalardaki dalganın boyu büyüdü. Ayrıca Lehman Brothers’a yatırım yapmış olan 3 bin 500 hedge fonun bankadaki hesaplarını kapatacağı haberleri de piyasalardaki bozulmayı tetikleyen unsur oldu.

Citadel yüzde 30 düştü

ABD’deki en büyük hedge fonlardan biri olan Citadel Investment Group ile ilgili söylentiler piyasada hedge fonlara yönelik endişeyi daha da artırdı. En büyük hedge fonu yılbaşından bu yana yüzde 30 oranında değer yitiren Şikago merkezli şirketin kurucusu Kenneth Griffin, yaptığı açıklamada, bir sıkıntıları olmadığını belirtti. Griffin, "Sadece küresel finans krizine yeterince karamsar bakmadığımız için bazı sorunlar yaşıyoruz. Nakit sıkıntımız yok" dedi.

Sarkozy de ’hedge’ dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Avrupa Birliği (AB) zirvesi için bulunduğu Brüksel’de, "dünya borsalarında yaşanan değer kayıplarının sorumlusu" olarak hedge fonları gösterdi. Sarkozy ayrıca, küresel finansal sisteminin yeni inşa edilmesi için kasım ayında yapılaması beklenen ’dünya zirvesi’ öncesinde, cumartesi günü ABD Başkanı George W. Bush ile görüşeceğini de açıkladı.

Hedge fon nedir

TEMELDE yatırım fonlarına benzeyen hedge fonları, ’yüksek riskli yatırım fonu olarak’ adlandırılabilir. Düzenleme ve risk profili açısından ciddi anlamda farklılık gösteren bu tip fonlar, yatırımcılara ve fon yöneticilerine sağladığı yüksek getiriler nedeni ile son 10-15 yılda büyük yaygınlık kazandı. Son yıllarda özellikle türev ürünlerinin kullanımına bağlı olarak giderek yaygınlaşan hedge fonları, bugün 2 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaştı.

Dünya borsaları ne kadar düştü

Almanya-1.64

Fransa-3.75

İngiltere-2.56

ABD Dow Jones-7.78

ABD Nasdaq-8.47

Japonya-11.41

Çin-4.25

Hong Kong-4.80

Macaristan-6.17

Rusya-9.52

Türkiye -6.26
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!