Petroldeki artış havayolu şirketlerini endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Petroldeki artış havayolu şirketlerini endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 11:00

Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artış, havayolu şirketlerini endişelendiriyor. Avrupa'dan Türkiye'ye turist taşıyan bazı hava yolu şirketleri, 1 Hazirandan itibaren uçak bilet fiyatlarını artırmaya hazırlanıyor.

Petrol fiyatlarının hızlı artışı, bir çok sektörü olduğu gibi havayolu şirketlerini de olumsuz etkiliyor. Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye turist getiren Corendon Hava Yolları Şirketi ortağı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer dünyada petrol fiyatlarının sürekli artmasının hava yolu taşıma maliyetlerini daha da artacağını söyledi. Özellikle, charter uçuşu yapan şirketlerin bundan çok olumsuz etkileneceğini belirten Karaer, dünya petrol fiyatlarının yılbaşında 150 dolar seviyesinde artacağını tahmin ettiklerini ancak bu tahminlerin daha da yukarısına çıkıldığını kaydetti.

Tarifeli seferler yapan uçak firmalarının petrol fiyatlarındaki artışları bilet fiyatlarına anında yansıttığına dikkati çeken Karaer, charter uçuşu yapan firmaların daha da zorlandığını savundu. Karaer, şunları söyledi:
“Uçak şirketlerinin girdi maliyetlerinin büyük bölümünü yakıt oluşturuyor. Bir çok firma yakıt giderlerini azaltmak için çalışıyor. Şirket olarak uçak biletlerine 1 Haziran'dan itibaren zam yapacağız. Özellikle Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye turist getiren seyahat acenteleri ile tur operatörlerine bu konuda yazı gönderiyoruz. Tarifeli sefer yapan bir çok firma da sefer sayısını düşürmeye çalışıyor.”

 SUN EXPRES GENEL MÜDÜR YARDIMCISI HACI SAY

THY ile Alman Lufthansa firmasının ortaklığıyla kurulan Sunexpres'in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say da, dünya petrol fiyatlarının artmasının, uçak şirketlerinin maliyetlerini daha da artıracağını bildirdi. Sunexpres Havayolu şirketinde “Her Şey Dahil” sisteminin uygulandığını ifade eden Say, geçen yıl aynı dönemdeki maliyetler ile bu dönemdeki gider maliyetlerinin çok farklı olduğuna işaret etti. Say, şöyle konuştu:
“Geçen yıla göre maliyetlerimiz artacak. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada uçak şirketlerinin durumu aynı. Uçak bilet fiyatları artacak. Hiç bir uçak şirketi bu fiyatlara dayanamaz. Ancak şu anda şirket içinde yakıt maliyetlerinin daha da aşağıya çekilmesi konusunda bazı çalışmalarımız var. Yakıt, bir hava yolu şirketinin en büyük gideridir. Petrol fiyatları, uçak fiyatlarına direkt olarak yansıyacak. Sadece yakıt değil diğer gider maliyetlerini de gözden geçireceğiz. Hiç bir şirket bu fiyatlar üzerinde çalışmaz. Petrol fiyatları çok yükseldi ve tüm giderlerimizin üçte birini yakıt oluşturuyor.”

INTER HAVA YOLLARI ŞİRKETİ BAŞKANI ÖMER TOROSLUOĞLU

Avrupa'dan Türkiye'ye turist getiren Antalya merkezli İnter Havayolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Torosluoğlu da, dünya petrol fiyatlarının yılbaşından bu yana artması nedeniyle hava yolu şirketlerinin zor durumda kaldığını, önümüzdeki Eylül ayından itibaren bir çok şirketin iflas edebileceğini söyledi.

Dünya petrol fiyatlarının artması nedeniyle uçak biletlerine yılbaşından bu yana üç kez zam yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Torosluoğlu, şöyle devam etti:
“Petrol fiyatlarındaki bu artış tüm dünyayı olumsuz etkileyecek. Özellikle Türk turizmini olumsuz etkileyecek. Şirket olarak yılbaşından bu yana bilet ücretlerine üç kez zam yaptık. Petrol fiyatları yüzde 5 artarsa biz hemen bunu biletlere yansıtıyoruz. Temmuz ayında petrol fiyatlarının 150 doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu, maliyetleri daha da artıracak. YTL'nin de çok değerli olması sıkıntıyı daha da pekiştiriyor.”

Torosluoğlu, dünya petrol fiyatlarının artması nedeniyle turizmde dolara bağlı çalışan Rusya ve İsrail gibi ülkelerden turist sayısında ciddi miktarlarda düşüş olabileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının böyle gitmesi durumunda havayolu şirketlerinde iflasların kaçınılmaz olacağını, ABD'de iflasların yaşanmaya başladığını anlatan Torosluoğlu, şunları kaydetti:
“Özellikle eski tip uçaklar, çok yakıt tüketiyor. Hava yolu şirketleri bu nedenle yeni uçak almaya yönelecek. Eski uçaklarını elden çıkarmak isteyecek. Sektörde sıkıntılı dönem başladı sayılır. Eylül'den itibaren çok acı bir tablo ortaya çıkacak. Çok sayıda hava yolu firması iflas eder. Havacılık sektöründe büyük sorunlar kapının önünde duruyor, sıkıntılar kapıyı çalmaya başladı.”

Dünya petrol üretiminin yüzde 10'unu Rusya'nın sağladığını anlatan Torosluoğlu, refah payı yükselen Rus petrol zenginlerinin Türkiye'ye yönelebileceğini ve yeni yatırımlar yapabileceğini, bunun da olumlu bir katkı olabileceğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!