Petrol sessiz sedasız uçtu

Güncelleme Tarihi:

Petrol sessiz sedasız uçtu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 14:47

Merkez bankalarının ekonomiyi canlandırmak için para basacağı ve Ortadoğu’da yeni bir savaşın çıkacağına yönelik endişeler nedeniyle petrol fiyatlarındaki yükseliş son 1.5 ayda yüzde 30'u aştı.

Haberin Devamı

Brent petrolün varil fiyatı Mart ayında İran’ın kendisine karşı uygulanan yaptırımlara karşı, dünyanın en büyük petrol nakliyat geçişlerinden biri olan Hürmüz Boğazını kapatacağına yönelik açıklamaları ile 128 dolara kadar çıkmıştı.

 

Ancak sonrasında dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’ın, petrol nakliyatı için yeni rotalar belirleyebileceklerini açıklamasının ardından petrol fiyatları kademeli olarak düştü.

 

PETROLDE SERT HAREKETLER

Yıla 107 dolardan başlayan Brent petrol, Haziran sonlarında 88 dolara kadar gerilirken Ağustos ortası itibariyle 113 doların üstüne çıkmış durumda.

 

Haberin Devamı

Petrol fiyatları küresel ekonominin yavaşladığı ve petrol talebinin oldukça düşük olduğu bir dönemde neredeyse yüzde 30’un üstünde bir değer artışı gördü.

 

NEDEN YÜKSELİYOR?

 

Petrol fiyatlarının yükselişinde temel etken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi canlandırmak için üçüncü parasal gevşeme paketini açıklayacağı yönündeki beklentiler olarak gösteriliyor.

 

Alman Commerzbank’ın emtia analistlerinden Carsten Fritsch, “Piyasa artık temel göstergelerden farklılaşmış durumda. Şu anda petrolün temel etkeni İran-İsrail kavgasından çok ABD’den gelecek parasal genişleme paketi olarak gösteriliyor” dedi.

 

Brent petrol bu Pazartesi, Haziran’dan sonundan bu yana yüzde 30’un üzerinde değerlenerek 115 doları gördü.

 

Petrol fiyatları küresel kriz henüz etkisini bütün şiddetiyle hissettirmemişken, 147 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ancak bu seviyeyi gördükten altı ay sonra fiyatlar 36 dolar birden geriledi.

 

Haberin Devamı

FİYATLAR YÜZDE 14 ARTABİLİR

 

ABD’li banka Merrill Lynch, “Fed, üçüncü parasal gevşeme paketini açıkladıktan sonra, petrol fiyatlarının yüzde 15’e yakın bir artış yaşayacağını söyleyebiliriz” dedi.

 

Diğer yandan Fed’in üçüncü parasal gevşeme paketini açıklayacağı ise net değil.

 

Goldman Sachs’ın Varlık Yönetim Birimi Başkanı Jim O’Neill, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Fed’in parasal gevşeme paketi açıklaması için acele etmemesi gerektiğini söyledi.

 

Barclays Capital ekonomisti Dean Maki ise “Eylülde yeni bir parasal genişleme paketine gerek duymuyoruz” dedi. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!