Petrol piyasası yasa taslağı tamam

Güncelleme Tarihi:

Petrol piyasası yasa taslağı tamam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 15:12

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol Piyasası Kanunu Tasarısı taslağını tamamladı. Taslak ile petrol üretimi, temini, stoklanması, rafinajı, ürünlerin dağıtımı ve satışına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor. Taslağın en önemli özelliği daha önce yeterli kanuni düzenlemeler bulunmayan akaryakıt sektörüne disiplin getirmesi olacak.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, akaryakıta bazı maddeler karıştırmak, akaryakıt tüketim vergisini hiç ödememek veya noksan ödemek suretiyle vergi kaybına, dolayısıyla haksız rekabete sebebiyet veren durumların engellenmesi maksadıyla ilgili Vergi Kanunu'nda daha önce ihdas edilenhükmün çerçevesi de genişletiliyor.

İlgili kanuna eklenen madde ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun mevcut görevlerine ilaveten petrol piyasası ile ilgili görevleri ayrı bölüm halinde ekleniyor.

Kurum'un iş hacminin artmasına paralel olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun üye sayısının da iki kişi artırılarak 9'a çıkması öngörülüyor.

Bu artışa paralel olarak yeni üye atamaları için belirli bir süre tanınırken, ilk dönemde kuraya tabi üye sayıları birer artırılıyor.

Haberin Devamı

Ulusal petrol stoğunun oluşturulmasına da özel bir önem veren taslak, LPG ile ilgili de yeni düzenlemeler getiriyor.

Taslak genel olarak petrol üretiminde işlenmesine ve ürünlerin satışına kadar hemen her alanda serbest piyasaya geçişi öngörüyor.

Sektörde kusur ve ihlallere ilişkin olarak da 1 milyar ile 500 milyar lira arasında değişen para cezaları öngörüldü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!