Petro dolarlar sukuku bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Petro dolarlar sukuku bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 12:40

Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, doğrudan yatırım için Körfez'den kaynak çekmenin oldukça zor olduğunu belirterek, “Körfez'de birikmiş petro dolarların Türkiye'ye en kısa yoldan en uygun maliyetle ulaşmasının yolu sukuktur” dedi.

Haberin Devamı

Cannes'de düzenlenen Mipim Fuarı'nda sukuk hakkında bilgi veren Rahvalı, ilk etapta 200 milyon dolarlık, orta vade de ise 2 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştireceklerini söyledi.

Bunu da ilk kez İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştireceklerini anlatan Rahvalı, şu anda Finans Merkezi'nin finansının hazır olduğunu ancak, sukuk uygulamasını uluslararası alanda daha iyi anlatabilmek için burada denemek istediklerini, özellikle İstanbul Finans Merkezi'nde sukuk ihracının nedeninin bu olduğunu belirterek, “Hem Türkiye'ye ilgiyi uyandırmak hem de bilinen bir projeye dikkat çekmek istedik” dedi.

Sukuk ihracını Türk lirası bazında yapacaklarını vurgulayarak, bunun Türk lirasına olan güvenden kaynaklandığını belirten Rahvalı, sektörde bir ilke imza atmak istediklerini, Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ı ziyaret ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Rahvalı, “Türkiye'ye bir teveccüh var. Sermaye gelmek istiyor fakat doğrudan emlak sektörüne yatırım konusunda daha dikkatli oldukları ve ancak yerli bir partnerle bu işe girebileceklerini gördük. Hızlı giriş ise bu tür finansal enstrümanlarla olabilecek. Yani Körfez'de park etmiş petro dolarlar var ama bunun Türkiye'ye akması için doğrudan sermaye yatırımının araştırma, inceleme süresi uzun. Kısa vadeli bir şey ancak İslami ürünlerle mümkün olabilecek” diye konuştu.

Yapacakları satışın İMKB üzerinden ve banka garantili olacağına dikkati çeken Rahvalı, “Amacımız yatırımın Türkiye'ye kolay akmasını sağlamak. Türkiye'de bu yatırım fırsatları olduğu sürece finansal enstrümanlar ihraç eden ve satın alan açısından cazip olacak” dedi.

İç pazarı da hedeflediklerini, devlet teşvikinden sonra Bireysel Emeklilik Fonları'nın bir ilgi odağı oluşturduğunu vurgulayan Rahvalı, sukuk gibi enstrümanlara bireysel emeklilik fonlarının da talip olduğunu kaydetti.

Rahvalı, Avrupa'ya bakıldığında “bankaların fonları var” dendiğini ancak bunların Türkiye'ye gelme isteklerinin Körfezle kıyaslanmayacak kadar az olduğunu belirterek, körfezi daha iştahlı gördüklerini bu nedenle yönlerini körfeze çevirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Gayrimenkul sertifikasında da bir çalışma içinde olduklarını anlatan Rahvalı, şunları kaydetti:

“Sektörde başka şirketlerin de bu konuda hazırlıkları var. Gayrimenkulun bütününe bir defada sahip olamayanlar için metre kare bazında satın almak gibi bir şey. Kurumsal yatırımcı için de ileri vadede belli bir karı elde etmeyi taahhüt eden bir kağıt ihraç edeceğiz. Türkiye neden sukuk ihracı yapmalıdır diye sorulursa, Körfez de birikmiş petro dolarların Türkiye'ye en kısa yoldan en uygun maliyetle ulaşma yolu budur. Çünkü doğrudan yatırım için körfezden kaynak çekmek oldukça zor. Malezya sırf körfezin fonlarını bu enstrümanla çekmiştir. Türkiye için bu çok daha mümkün. Körfez bölgesinin İstanbul'a teveccühü Malezya'dan aşağı değil. Ama böyle bir enstrüman olmadığı için oradaki sermayeyi çekemiyoruz. O yüzden sukuk önemli. Sukuk yoksa kulağa hoş geldiği için değil, bu bölgenin faize karşı olan hassasiyetinden dolayı İslami bir finansal enstrüman olan sukuka daha kolay yatırım yapabilecekleri için sukuk önemli.”

“Körfezde kaynak var, Türkiye'de da proje var”

Hasan Rahvalı, Türkiye'de sukuk yapmanın önünün yeni açıldığına vurgu yaparak, “Bir yıllık mazisi var. Şu anda zemin var, körfezde kaynak var, Türkiye'de da proje var. Dolayısıyla tam zamanıdır. Gündem sukuktur” dedi.

Haberin Devamı

8 çeşit sukukun uygulanacağı kaynağa sahip olduklarını belirterek, sektörün uygulayabileceği modeller oluşturmaya çalıştıklarını ve modelleri çeşitlendirmek istediklerini anlatan Rahvalı, şöyle konuştu:

"Proje geliştirirken başından sonuna kadar projeyi yapacak finansal imkan hemen hemen hiç bir proje geliştiricisinde yok. Sukuk gibi modellere kaynak sağlayan proje geliştiricisi için projenin başlangıcı ile bitiş tarihleri arasındaki fiyat aralığı regüle olacak. Baştan çok uzuz satan, ana bütçesini yakalamak için fiyatlarını artırmak zorunda. O da 'fiyatlarda köpük var mı?' gibi soruları getiriyor. Başlangıçla, bitiş arasındaki büyük fiyat farkları ortadan kalkacak. Bu anlamda sektörde daha uygun koşullarla kaynak aktarılmış olacak. Proje geliştiricilerin satış endişesi de ortadan kalkacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!