'Petkim'in pazar payını yüzde 40'a yükselteceğiz'

Güncelleme Tarihi:

Petkimin pazar payını yüzde 40a yükselteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 16:49

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR Başkan Yardımcısı Davud Memmedov, Türkiye'de PETKİM'in özelleştirilmesiyle ilgili ihalede içinde yer alarak katıldıkları Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu sermayesinin 1-2 yıl içinde 50-60 milyon dolara ulaşabileceğini belirterek, “Grup olarak yatırılacak sermaye, PETKİM'in Türkiye'deki Pazar payını yüzde 27'lerden yüzde 40'a yükseltecek” dedi.

Haberin Devamı

Memmedov, SOCAR'ın Bakü'deki merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye iç pazarında halen ihtiyaç duyulan petrokimya ürünlerinin yüzde 70-75'inin ithal edildiğini ifade ederek, “yatırılacak sermaye, bu ürünlerde ithalatın yüzde 30'a kadar azaltılmasına imkan yaratacak. Yatırılan sermayelerin sonucu 5-6 yıl içinde alınabilir” dedi.

Davud Memmedov, Türkiye'de söz konusu ürünlere ihtiyacın her yıl yüzde 12 oranında arttığını da kaydetti.
İhaleye giren grup olarak PETKİM üretim tesisleri yakınında ayrıca bir petrol rafinerisi kurmak istediklerini de ifade eden Memedov, bu rafinerinin yılda 6 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacağını söyledi.

PETKİM'in yüzde 51'lik kısmının blok satışı için 5 Temmuz'da ihale yapılmış, ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolarla TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, ikinci en büyük teklifi ise 2 milyar 40 milyon dolarla Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu vermişti.

Haberin Devamı

TransCentralAsia Petrochemical Holding'in Ermeni diasporasıyla yakın ilişkilerde bulunduğu gibi çeşitli haberler üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca son olarak Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun teklifi uygun bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!