Petder: Fiyat hareketleri kanuna uygun

Güncelleme Tarihi:

Petder: Fiyat hareketleri kanuna uygun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ediboğlu, "Akaryakıt fiyat hareketleri serbest piyasa düzeninin doğal bir sonucudur ve kanuna uygundur" dedi.

Petder Başkanı ve Shell Company of Turkey Limited Genel Müdürü Canan Ediboğlu, "Akaryakıt fiyatlarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşması 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri gereğidir" diye konuştu.

TAVAN FİYATLAR BİLDİRİLİR: Canan Ediboğlu, şöyle konuştu: "Petrol Piyasası Kanunu ve EPDK (Kurul) tarafından yayınlanan Petrol Piyasası Tarifeler Yönetmeliği uyarınca rafineriler ve dağıtım şirketleri bu ilkeler ve serbest rekabet ortamı içinde oluşturdukları fiyatlarını ’tavan fiyatlar’ olarak Kurul’a bildirir. Bu yasal düzenlemeler doğrultusunda, dağıtım şirketleri akaryakıt bayilerinin pompa tavan fiyatını belirler ve akaryakıt bayileri de bu çerçevede satış yaparlar."

WEB’DE İLAN EDİLİYOR: Petrol Piyasası Kanunu’na uygun olarak oluşan akaryakıt fiyatlarının EPDK web sayfasında ilan edilmekte olduğunu hatırlatan Ediboğlu, yasa gereği ve serbest rekabet ortamının doğal bir sonucu olarak dağıtım şirketi tavan fiyatları arasında farklılıklar olabildiğini belirtti. Ediboğlu, akaryakıt bayilerinin de serbest rekabet ortamı içinde bu doğrultuda satış yaptığının altını çizdi.

RAFİNERİLERİN ROLÜ: Ediboğlu akaryakıt fiyatlandırmasında rafinerilerin rollerini de şöyle açıkladı: "Rafineriler Kanun öncesi dönemde uygulandığı üzere, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa rakamlarını esas alarak fiyatlarını ilan ediyor. Rafinerilerin oluşturdukları fiyat hareketleri dağıtım şirketleri tarafından yine serbest rekabet ortamı içinde pompa fiyatlarına yansıtılıyor. Bu doğrultuda kurşunsuz benzin rafineri çıkışında 49, motorinde ise 38 kez fiyat değişti. Bu değişiklikler yine serbest piyasa ve rekabet ortamı içinde kurşunsuz benzinde 17 kez düşüş, 32 kez artış olarak gerçekleşti. Motorinde 13 kez düşüş, 25 kez artış olarak pompa fiyatlarına yansıdı. 15 Ağustos itibarıyla benzin pompa fiyatında önemli bir düşüş gerçekleşti ve rafineri fiyatlarındaki değişiklik pompa fiyatlarına serbest rekabet ortamı içinde dağıtım şirketleri tarafından yansıtıldı. Ancak, farklı bölgelerde ve farklı dağıtım şirketi bayisi olan akaryakıt istasyonlarında (dağıtım şirketlerinin Kuruma bildirdikleri tavan fiyatlar ile uyumlu olmak kaydı ile) fiyat farklılıklarının oluşması tamamen serbest rekabet ortamının doğal bir sonucu."

MÜDAHALE HAKKI VAR: Petrol Piyasası Kanunu’nun piyasada rekabetin engellenmesi veya bozulması hallerinde, EPDK’ya duruma müdahale hakkı ve yetkisi verdiğini hatırlatan Canan Ediboğlu, piyasa faaliyetleri ve fiyat hareketlerinin Kurumca yakından izlendiğini hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!