Perakendede Anadolu rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Perakendede Anadolu rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 20:18

1.5 yıl önce 1.8 milyar TL’ye Migros’u bünyesine katan Anadolu Grubu, perakende sektöründe ikinci önemli hamlesini Kipa’yı alarak yaptı. İlk olarak 29 Mayıs’ta Hürriyet’in duyurduğu satın almaya göre Migros, İngiliz Tesco’nun Türkiye’deki iştiraki olan Tesco Kipa’nın 26 alışveriş merkezi ve 168 mağazası için 302 milyon lira ödeyecek.

Haberin Devamı

SON dönemlerde perakende sektöründe yaşanan satın alma ve birleşmelere bir yenisi daha eklendi. Anadolu Grubu bünyesindeki Migros Ticaret AŞ, İngiliz Tesco’nun Türkiye’deki iştiraki Tesco Kipa’nın yüzde 95.5 hissesini 302 milyon liraya satın aldı. Tesco Kipa’nın Türkiye’de 21 ilde 26 alışveriş merkezi (AVM) ve 168 mağazası bulunuyor. 2015 itibariyle Migros 9.4 milyar TL, Tesco Kipa ise 2.2 milyar TL ciroya sahip. 

FIRSATLARA AÇIĞIZA

nadolu Grubu’nun BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın alması ile birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını ifade eden Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, şöyle konuştu: “Migros, son 3 yılda ortalama yüzde 12’nin üzerinde büyüdü. 2015’te ise bu ortalamanın da üzerine çıkarak yüzde 15.6 gibi bir büyüme rakamı elde etti. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarımız daima açık. Migros’un daimi büyüme arzusu hem perakende sektörü hem de Türk iş dünyası için önemli bir referanstır. Şirketimiz organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendisi büyümekle kalmıyor, perakendede büyüme iklimini de canlandırıyor.”

Haberin Devamı

AVM YATIRIMCISI

Özgür Tort, Migros’un büyüme hedefleri doğrultusunda hisse devri sözleşmesi yaptığı Tesco’nun İngiltere’nin ve dünyanın sayılı perakendecilerinden biri olduğunu hatırlattı. Tort, “Tesco, global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip. Bünyemize yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliğimizi daha da ileri boyuta taşıyacağız. Hizmetimizi daha da güçlendireceğiz. Yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettiğimiz deneyim ve uzmanlığımızı AVM yatırımlarına da taşımış olacağız. Bu anlaşma ile Türkiye’nin önde gelen AVM yatırımcılarından biri haline geleceğiz. Migros’un yurtiçinde 4, yurtdışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Tesco’nun Türkiye’deki 26 alışveriş merkezi ile toplam yurtiçi AVM sayısı 30’a yükselecek olan Migros, önemli AVM yatırımcıları arasında yer alacak” dedi. 

Haberin Devamı

100 İŞADAMI 1992’DE KURDU

MİGROS ile el sıkışan Tesco Kipa’nın Türkiye’deki varlığı 1990’lı yılların başına dayanıyor. Kipa, İzmir’de 100 işadamının girişimiyle 1992 yılında kuruldu. 2003 yılında uluslararası perakende şirketi Tesco tarafından satın alınan Kipa, 20 farklı şehirde faaliyet gösteriyor. 6 binden fazla kişiyi istihdam eden Kipa, her hafta 1.5 milyon kişiye hizmet veriyor.  

YENİ ROTA ASYA VE AVRUPA

KİPA’ları Migros’a satan Tesco, rotasını da başka ülkelere çevirdi. Bugün dünyada 12 ülkede faaliyet gösteren Tesco’nun Türkiye’den çıkmasının ardından Orta Avrupa ve Güneydoğu Asya ülkelerine odaklanacağı belirtildi. Tesco CEO’su Dave Lewis, “Türkiye’de yerel marketlerle büyük bir rekabet içine girdik. Ancak bu rekabet stratejilerimizi değiştirmemize neden oldu. Daha kazançlı olan Orta Avrupa ve güçlü büyümesini sürdüren Güneydoğu Asya pazarlarına odaklanmaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

1.8 MİLYAR LİRAYA ALDI
2015 yılında BC Partners’tan Migros’un yüzde 40.25 hissesini satın alan Anadolu Grubu, bu işlem için 1.8 milyar lira ödemişti. Böylece Anadolu Grubu, perakende sektörüne girmiş oldu. Grubun, bundan sonraki hedefinin ise satın almalar ve yeni mağazalarla hızlı büyümesini sürdürmek olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!