Perakende Yasası böyle çıkarsa 500 milyon liralık yatırımdan vazgeçecek

Güncelleme Tarihi:

Perakende Yasası böyle çıkarsa 500 milyon liralık yatırımdan vazgeçecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2010 00:00

Tartışılan Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı’nın bu haliyle çıkacağına inanmadığını söyleyen Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, “8 bin kişiye iş yaratacak 500 milyon TL’lik yatırım planladık. Organize perakendenin önünü kesen tasarı çıkarsa plan kalmaz. Büyük gruplar büyüme potansiyeli olmayan alanda kalmaz” dedi.

Haberin Devamı

SABANCI Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, çok tartışılan Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı’nın bu haliyle çıkacağına inanmadığını söyledi. Sabancı Holding’in 3 yılda perakende alanında 500 milyon TL yatırım yaparak 8 bin kişiye iş sağlama planı yaptıklarını hatırlatan Dinçer, “Yasanın bu haliyle çıkması durumunda ne yatırım, ne istihdam planı hiçbir şey kalmaz” dedi. Tasarının organize perakendenin önünü kesmek için hazırlandığını vurgulayan Dinçer, “Başbakan Erdoğan alışveriş merkezi 212 İstanbul’un açılışında haksız rekabete izin vermeyeceğini söyledi. Hazırlanan tasarı bundan çok uzak. Yasanın son halini gördüm. Yasayı hazırlayanlar Başbakanı daha iyi dinlemeli. Yasa yapıcılar merkeze küçük esnafı koyarak yasa hazırlıyor. Böyle olmaz. Önemli olan vatandaş ve onun ihtiyaçlarıdır” diye konuştu.
Sektörden çekilerler olur
Capital ve Ekonomist Dergisi’nin düzenlediği Perakende Liderleri Oluşumu’nda konuşan Dinçer, tasarıyla yeni yerler açmanın zorlaştığına değinerek, “Bununla yatırım, istihdam devam etmez. Bu yasayı eleştiriyorum. Geçmemesini istiyorum. Geçmeyeceğini sanıyorum. Türkiye için hiçbir yararı yok” dedi. “Yasa bu haliyle çıkarsa planları değiştirmenin dışında, bazı grupların mevcut yatırımlardan vazgeçmesi de gündeme gelir mi” sorusuna Dinçer, “Büyüme potansiyeli olmayan bir alanda hiçbir grup kalmaz” yanıtını verdi.
AVM’ler sosyolojik devrim
Alışveriş merkezlerinin (AVM) Türkiye’de artık sadece alışveriş yapılan yerler olmadığını, sosyalleşme açısından da önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, AVM’lerin Türkiye’de ciddi sosyolojik bir devrim olduğunu söyledi. Dinçer şöyle konuştu: “AVM’ler pazarları 18.00’de kapanacak deniliyor. Vatandaşa 18.00’de hadi eve git, sosyalleşme bitti; terliklerini, pijamanı giy diyemezsiniz. Git bakkaldan alışveriş yap diyemezsiniz. İş arayan gençlere gidin başınızın çaresine bakın diyemezsiniz. Tasarısıyla kayıtdışı ekonomiye katkı sağlayarak geleceğimizi ipotek altına alamazsınız.”
Çok büyüdünüz cezalısınız
Bugünün büyük perakendecilerinin dünün küçük esnafı olduğunu ve tüketicinin ihtiyaçlarını anlayarak bu noktaya
geldiklerini hatırlatan Dinçer, “Şimdi çok büyüdünüz artık sizi cezalandırıyoruz denmez. Bunlar komik şeyler” dedi. “Kayıtdışı, vergi ödemeyenler yok olup gidecektir. Bu vahşi kapitalizm değil, serbest piyasanın en temel kanununudur” diyen Dinçer, sanki perakende sektörü yasasız hareket ediyormuş gibi bir hava yaratıldığını, oysa pek çok yasanın bulunduğunu söyledi. Cumhuriyetten önce de, Romalılar zamanında da bu topraklarda ticaret yapıldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Babacan’dan ‘cennet’ desteği istediler

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) yönetimi önceki gün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ve  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le bir araya geldi. BMD yönetimi çok tartışılan yasası tasarısının yanında, ‘Shopping Paradise’ (alışveriş cenneti) projesini de gündeme getirdi. BMD heyetinde Başkan Yılmaz Yılmaz’a, Jaklin Güner, Vahap Küçük, Burak Çelet, Hüseyin Doğan, Fatih Akbacakoğlu, Mehmet Ziylan ve Ekrem Utku eşlik etti.

Torunlar yatırıma devam ediyor, tasarıda değişim bekliyor

ZAFER Plaza ve Korupark dahil pek çok alışveriş merkezi bulunan Torunlar GYO Ycnetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Beylikdüzü’ndeki AVM’nin eylül ayında açılacağını söyledi. Yasa tasarısı tedirginlik yaratsa da yatırımlara devam ettiklerini belirten Torun, “Biz Mall of İstanbul projemizi yapacağız. Yasanın böyle çıkmayacağına inanıyoruz. Değişiklik olacaktır. Halka açılma planlarımızı da gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!