Perakende güveninde iyileşme 

Güncelleme Tarihi:

Perakende güveninde iyileşme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 16:03

Perakende güveni, Temmuz ayında bir önceki aya göre 3,4 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,9 puanlık bir yükseliş kaydetti. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Endeksi (TEPE) Temmuz ayı verilerini açıkladı. Buna göre, perakende güveni, Temmuz ayında bir önceki aya göre 3,4 puan; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,9 puanlık bir yükseliş kaydetti. Perakende güveninin geçen yıla göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimi ve önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerindeki artış etkili oldu.

Önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentileri Temmuz 2017’ye göre arttı. Verilere göre, ‘Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri’ sektörü, Temmuz ayında perakende güveninde en çok artış gösteren sektör oldu. AB-28 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye geçen yıla göre daha iyi performans sergiledi.

Haberin Devamı

PERAKENDECİLERİN SATIŞ BEKLENTİLERİ

Temmuz 2018’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 32,7’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 33,9’u işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 33,4 oldu.

PERAKENDE GÜVENİ EN FAZLA ARTAN SEKTÖR 'MOBİLYA, AYDINLATMA EKİPMANI VE EV İÇİ KULLANIM ÜRÜNLERİ' OLDU

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Temmuz 2018’de, geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde artış gözlendi. 'Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri', 'elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar' ve 'yiyecek, içecek ve tütün ürünleri' sektörlerindeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörü perakende güveninde en fazla artış gösteren sektör oldu.

AB’DE PERAKENDE GÜVENİ GEÇEN YILA VE GEÇEN AYA KIYASLA AZALDI

AB Perakende Güven Endeksi, Temmuz 2018’de 1,8 puan değerini aldı. AB'de perakende güveni bir önceki aya göre 1,4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 3,3 puan azaldı. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!