‘Penis barometresi’ 25 ilde 67 bin tarama yaptı, 3 erkekten 2’si sertleşme sorunlu çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Penis barometresi’ 25 ilde 67 bin tarama yaptı, 3 erkekten 2’si sertleşme sorunlu çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00

Türkiye’de 25 ilde 67 bin kadar erkeğin boy, kilo, bel çevresi, tansiyon, kan şekeri, vücut kitle endeksi ve ereksiyon (sertleşme) dereceleri tarandı. Penis erkek sağlığının barometresi kabul edilirken, tarama sonuçlarına göre Türkiye’nin en sağlıklı erkekleri İzmir’de. Konya ise listenin sonunda yer alıyor. Türkiye’de üç erkekten ikisinde sertleşme problemi olduğu da ortaya çıktı.

TÜRK Androloji Derneği tarafından, Bayer’in katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Erkek erkeğe sağlık konuşuyoruz’ Erkek Sağlığı Bilinçlendirme Projesi kapsamında gezilen 25 ilden ‘Türk erkeğinin sağlık haritası’ çıktı. Erkeğin şeker, tansiyon ve yağ kütle oranı ölçümünü gerçekleştiren Erkek Sağlığı TIR’ı ereksiyon (sertleşme) başta olmak üzere erkek sağlığına ilişkin bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaptı.

Sahil şeridi sağlıklı

25 ilin ortalamalarına bakıldığında sertleşme problemi olmayan şehirlerin başında 24.11 ile İzmir geldi. Antalya da 23.32 skor ile ikinci olurken, sahil şeridindeki illerde genel olarak sertleşme problemi olmadığı göze çarpıyor. Sertleşme probleminin en çok görüldüğü il ise 10.4 skor ile Konya oldu. Türkiye’de her üç erkekten ikisinde sertleşme problemi olduğu görüldü. Taranan erkeklerin yaş ortalamasının 48 olduğu projeye Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) de destek verdi. Türkiye’nin 25 ilinde 66 bin 670 erkek taramadan geçirildi. 400 bin TL bütçeli projede 1 milyon broşür kahvehane, stadyum, hipodrom ve TIR parkı gibi hedef kitlenin bulunduğu mekânlarda dağıtıldı.

Kocasını getiren kadınlar

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, sertleşme sorunuyla yaşayan erkeklerin büyük bölümünde aynı zamanda sorunun kaynağında bulunan başka sağlık problemleri de yaşanmakta olduğunu belirterek; sertleşme probleminin sıklıkla obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi altta yatan başka önemli sorunlardan kaynaklanabileceğini söyledi. Yaman, gelecek yıllarda da projeyi geliştirip yeni illerde Türk erkekleriyle buluşturmayı planladıklarını anlattı.
Pek çok komik olayın da yaşandığı tarama çalışmalarında kocasını elinden tutup, tarama TIR’ına götürdü. Bayer Ülke Müdürü Dr. Sebastian Guth, sadece Türkiye değil uluslararası alanda büyük ses getiren proje ile Türk erkeğinin yaklaşımlarının bire bir görüldüğünü söyledi.

Finlandiya’ya benziyor

Ortaya çıkan Türk erkeği profili şöyle:
Kilo Türkiye ortalaması 86.44 kg
Boy ortalaması 174.9 cm
Bel çevresi Türkiye ortalaması 97.82 cm (Olması gereken değer 70.93 cm)
Yüksek tansiyon ortalaması 123.88
Tokluk şekeri ortalaması 117.12
Vücut kitle endeksi ortalaması 33.72
Ereksiyon sertlik derecesi ortalaması 17.28 (Olması gereken 22-25 puan)
Türkiye 17.28 olan sertlik derecesi ortalaması ile Finlandiya’ya benziyor.

En uzun erkek İzmir’de en kilolu Konya’da

181 cm ile Türkiye’nin en uzun boylu erkekleri İzmir’de.
En kısalar ise 168.5 cm ile Trabzon’da.
En kilolular 95.33 kg ile Konya’da.
En zayıflar 75.46 ile Antalya’da.
Bel çevresinin en kalın olduğu il 108 cm ile Konya’da bulunuyor.
En yüksek tansiyon da 133 ile Trabzon’da.
Tokluk kan şekerinin en yüksek olduğu şehir Gaziantep.
Vücut kitle endeksine göre en yüksek il 43.21 ile Konya.
Vücut kitle endeksinin en düşük olduğu şehir Giresun.

TIR’ın önünü kesenler ‘bizi de tarayın’ dedi

ERKEK Erkeğe Sağlık TIR’ı Denizli’ye giderken Nazilli yakınlarında önü kesildi. Kalabalık bir grup TIR’a gelerek “Erkeklerin sağlığını tarıyormuşsunuz. Bizi de tarayın” dedi. Şok olan ekip, hekimlere haber vererek kalabalığı kırmayarak, onları da sağlık taramasından geçirdi. TIR’ı başka şehirlerde de bir kaç kez durdurup sağlık taraması talep eden erkekler oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!